Samo 15 ljekara Kliničkog centra došlo na protest

Činjenica je da se ljekari moraju više uključiti u aktivnosti da bi uspjeh bio veći, rekao je sindikalac Pavićević
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2011. 12:54h

Oko 400 zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore podržalo je jednosatni štrajk upozorenja kako bi ukazali na sve lošiji položaj te struke.

“Ministartvo zdravlja struku zaboravlja”, “Treba li vam zdravstvo”, samo su neki od transparenata koje su nosili medicinski radnici.

Zaposleni u najvećoj ustanovi u Crnoj Gori nijesu krili nezadovoljstvo primanjima, koja su, kako kažu, sve manja, a dugovanja građana rastu.

Predsjednik sindikata pri Uniji slobodnih sindikata, dr Vladimir Pavićević, kazao je da je zadovoljan odzivom radnika KC-a.

"Mogu da primijetim da odziv ljekara nije kakav smo očekivali i činjenica je da se oni moraju više uključiti u aktivnosti da bi uspješnost bila veća", rekao je Pavićević, uz napomenu da je bilo prisutno svega 10-15 ljekara KC-u, dok je zaposleno više do 300.

Nije bilo pritisaka

Nadležni su shvatili, kazao je Pavićević, da su zdravstveni radnici spremni da se bore za svoja prava i za standard koji zaslužuju.

"Mislim da će se uozbiljiti", odgovorio je Pavićević, na pitanja kakve rekacije očekuje od Vlade.

Zahtjevi medicinara su jasni, traže da se zarade vrate na nivo iz 2009. godine, i prema njihovim procjenama, to je povećanje za 20 odsto u odnosu na sadašnja primanja.

"U KC-u su bili zanemarljivi pritisci u pojedinim organizacionim jedinicama. Pojedini su govorili zaposlenima da ne smiju da izlaze ispred, što nije tačno. Što se tiče ostalih ustanova, nije bilo jasnih pritisaka, mislim da je sve išlo dosta korektno", rekao je Pavićević.

Nekima je potrebna škola ljubaznosti

On tvrdi da su mnogi direktori zdravstvenih ustanova prećutno podržali štrajk.

Pacijenti su uglavnom podržali štrajk medicinara. Penzioner iz Podgorice je kazao da medicinski radnici svakako zalužuju veće plate, naročito medicinske sestre.

"Ne mogu da žive od toga, ali što se tiče ljubaznosti, nekima treba posebna škola za to", poručio je penziner iz Podgorice.

Samo riječi hvale imao je njegov sugrađanin, koji je imao zakazani pregled kod kardiologa: "Ne primjećuje se nikakva promjena, a podržavam štrajk, jer sam zadovoljan njihovim radom".

On je kazao da zaslužuju veće plate, ali da i to zavisi od ljekara.

"Ima i onih koji zaslužuju, i onih koji ne zaslužuju", kazao je on.

Slično mišljenje imala je i Sadeta Pilica iz Podgorice: "Rade za minimalac i ja sam zadovoljna. Čekam kod kardiologa. Ne primjećuje se velika razlika".

Galerija

Bonus video: