Gusinjski planinari otkrivaju Čardakove neistražene odaje

Tokom boravka u pećini, planinari su nailazili na dvorane široke više od deset i visoke oko osam metara, brojne hodnike i ukrase
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2011. 19:48h

Ne sluteći kakvo ih otkriće očekuje, članovi planinarskog društva „Karanfil“ iz Gusinja ušli su prošle sedmice u do sada nepoznatu pećinu na Malom vrhu, na planini Čardak iznad Gusinja.

Vođa ekipe, Edin - Garo Mulić, pored koga su u pećinu išli i Alen Čekić, Ermin Mulić, Senid Dervišević, te Meho Mulić i Sako Nikočević, koji su, radi sigurnosti ekipe, ostali na ulazu, kazao je da se ulazak zamišljen kao izazov pretvorio u otkriće, kako je rekao, možda i najveće pećine u Crnoj Gori.

„U pećini smo nailazili na uzane i dosta strme prolaze, gdje smo se kretali veoma pažljivo. Na nekoliko mjesta naišli smo na gomile kostiju, koje bi možda trebalo ispitati i odrediti kojim životinjama pripadaju. Među njima je bilo i lobanja čudnih oblika, djelova nogu, grudnog koša, kičme...”, ispričao je Mulić, dodajući da su sve fotografisali.

Tokom četvoročasovnog boravka u pećini, ispričao je on, nailazili su na dvorane široke više od deset i visoke oko osam metara, brojne hodnike, ali i veoma uzane i strme prolaze.

Planinari u nepoznatoj pećini

Bili su na dubini od tri kilometra

“Naravno, nijesmo imali adekvatnu opremu za naš poduhvat. Mislili smo da će biti hladno pa smo bili dobro obučeni, ali smo se iznenadili što temperatura nije bila niska koliko smo očekivali. Pošto smo prvi put boravili u toj pećini sprejom u boji smo označavali put kojim smo išli, u protivnom ne bismo se znali vratiti”, kazao je Mulić

Prema njihovoj procjeni, dubina pećine do posljednjeg mjesta na kojem su bili je oko tri kilometra.

“Ne znamo koliko ima do kraja. Nailazili smo i na pećinske ukrase, a na velikoj dubini i na slijepe miševe. Pećina ima dosta ponora, gdje za dalja ispitivanja treba koristiti pogodnu opremu. Zato pozivam speleologe da zajedno ispitamo pećinu. Zbog sušnog perioda nije imalo vode. Da vode ipak ima, i to u većim količinama tokom ostalih mjeseci, govori činjenica da su kosti bile na jednom mjestu i tu ih je, pretpostavljamo, sakupila upravo voda”, kazao je Mulić.

Pećina se nalazi iznad Gusinja, na 2.010 metara nadmorske visine, a do nje, kažu planinari, nije teško stići, jer je udaljena svega 15 minuta vožnje od Gusinja do sela Zagrađe. Odatle se do ulaza u pećinu pješači dva sata.

Galerija

Bonus video: