Kardiologija, ortopedija i oftalmologija najčešće predmet žalbi pacijenata

Jovović je rekao da u ovu brojku nijesu uvršteni neki prigovori poslati elektronskom poštom, kao i da su prigovori uglavnom bili u usmeni
575 pregleda 1 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.10.2011. 13:48h

Broj pritužbi pacijenata na rad i usluge medicinskog osoblja porastao je u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na prošlu, a građani su najnezadovoljniji tretmanom na kardiologiji, ortopediji i oftalmologiji.

Zaštitnik prava pacijenata Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Momčilo Jovović, kazao je agenciji MINA da je prošle godine bilo 64 prigovora, dok je za devet mjeseci ove taj broj porastao na 97.

Jovović je rekao da u ovu brojku nijesu uvršteni neki prigovori poslati elektronskom poštom, kao i da su prigovori uglavnom bili u usmeni.

"Dio prigovora se odnosi na neljubazan odnos medicinskog osoblja u ambulantama i na teže zakazivanje pregleda ili dobijanja informacija putem telefona. Prigovori se najčešće odnose na kardiologiju, ortopediju i oftalmologiju“, kazao je Jovović.

On smatra da je do porasta broja prigovora došlo zbog bolje obaviještenosti građana.

Dio prigovora se odnosi na neljubazan odnos medicinskog osoblja u ambulantama i na teže zakazivanje pregleda ili dobijanja informacija putem telefona. Prigovori se najčešće odnose na kardiologiju, ortopediju i oftalmologiju

Jovović napominje da zaštitnik prava pacijenata nema formalnu pravnu moć, već djeluje preporukom.

Zbog toga se, kako je pojasnio, eventualni kompleksniji zahtjevi upućuju direktoru organizacione jedinice, zatim medicinskom i/ili generalnom direktoru KCCG, koji preduzimaju dalje neophodne mjere.

On je rekao da zaštitnik prava pacijenata podnosi izvještaj direktoru KCCG i da se sa izvještajem o radu zaštitnika upoznavaju i rukovodioci organizacionih jedinica KC CG.

Jovović je kazao da, shodno Zakonu, pacijent koji smatra da mu je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu ili da mu je pružena usluga neadekvatna, može podnijeti usmeni ili pisani prigovor.

Podaci o svim zaštitnicima u brošuri

"U našoj ustanovi je, na svim punktovima, postavljeno obavještenje o zaštitniku prava pacijenata - ime i prezime, kontakt telefon, e-mail adresa, kao i mjesto i vrijeme određeno za prijem stranaka“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, usvajanjem Zakona o pravima pacijenata, jula prošle godine, KCCG je odmah počeo sa njegovom primjenom, imenovan je zaštitnik prava pacijenata-ombudsman, a formirana je i baza podataka koja omogućava analizu upućenih prigovora.

U skladu sa tim Zakonom su, kako je naveo, sve zdravstvene ustanove u Crnoj Gori imenovale zaštitnika prava pacijenata.

Upitan koliko ima zaštitnika u Crnoj Gori i da li postoji izvještaj o njihovom radu, Jovović je kazao da je u cilju informisanosti građana, Ministarstvo zdravlja izdalo brošuru o pravima pacijenata.

"U ovoj brošuri se nalaze i podaci svih zaštitnika prava pacijenata iz svih javnih zdravstvenih ustanova“, rekao je on.

Bonus video: