Hoće li Hercegnovsko pozorište nakon 23 godine završiti na ulici?

Poslenici teatra u Herceg Novom uputili su apel javnosti da pomogne da se zaustavi iseljenje Hercegnovskog Pozorišta i da se podrži njihovo nastojanje da ostanu u zgradi poznatoj kao Palata Burovina u kojoj rade 23 godine.
335 pregleda 0 komentar(a)
Pozorište u Herceg Novom, Foto: Miloš Novaković
Pozorište u Herceg Novom, Foto: Miloš Novaković
Ažurirano: 07.10.2011. 11:39h

Hercegnovsko pozorište koje baštini tradiciju teratra osnovanog početkom prošlog vijeka za sedam dana trebalo bi da bude iseljeno iz zgrade koja je smještena između crkve Svetog Antuna i Dvorane Park u centra grada.

Razlog je presuda Osnovnog suda koji je takvu odluku donio na predlog Škole za osnovno muzičko obrazovanje koja je na ovaj objekat uknjižena kao nosilac prava korišćenja, i koja je u toj zgradi radila do zemljotresa.

„Hercegnovsko pozorište nikada zgradu, u kojoj radi 23 godine, nije smatralo svojom, niti danas želi da je prisvoji, ali s obzirom na to da smo je koristili uz saglasnost nadležnih i s ljubavlju održavali i u njoj radili ne želimo ni da nas iz nje istjeraju", navodi se u otvorenom pismu.

Nakon što je nakon zemljotresa renovirana zgrada u Starom gradu. Škola za osnovno muzičko obrazovanje je preseljena u novi objekat u kome i danas radi.

A popularna Palata Burovina je dogovorom čelnika Opštine Herceg Novi i republičkih Ministarstava za kultura i Prosvetu 1988. godine data na korišćenje Hercegnovskom pozorištu.

Zgrada bi bila ruina da u nju nismo ulagali

Članovi pozorišta su održavali stara zgradu u funkcionalnom stanju, u Pismu se tvrdi da zgrada „ bila bi ruina da u nju nismo ulagali - uvijek više dobre volje nego novca koji smo trošili na pripreme novih predstava".

U zgradi su između ostalog imali čitačke probe svih svojih predstava - preko 60, tu su izrađivali scenografije, deponovali dekor, pripremali Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, priređivali predstave, koncerte, promocije, izložbe...

I slikare na ulicu

Atelje u ovoj zgradi i sada koriste slikari Izabela Matoš, Vojislav Kilibarda, Nada Arnaut, Nikola Ćurčin, tu je organizovan rad dramskog studija i škole crtanja, a u Amfiteatru programi Filmskog Festivala, Sinestezije, Hercegnovskog Strip Festivala, Noći kulture...

U prizemlju zgrade koju nove generacije Novljana zovu Pozorište, uz Amfiteatar, radi Klub kakav ima većina pozorišnih institucija na svijetu.

Zbog nepostojanja sanitarno-tehničkih uslova godinama djelatnost Kluba nije mogla da se ozvaniči. Pokušaj da dobijanjem privremene dozvole za rad, uvedu rad Kluba u legalne tokove osujećen je.

„Predlog ugovora koji smo ponudili Muzičkoj školi, nije prihvaćen, a uz nedobronamjerne priče nastavljeno je u suprotnom smjera - sve do zahtjeva za iseljenje Hercegnovskog Pozorišta. Pominjana je mogućnost plaćanja zakupa, što smo takođe htjeli da prihvatimo, ali je i taj predlog brzo povučen", navodi se u otvorenom pismu.

Članovi pozorišta pokrenuli su peticiju i poručuju da će protestvovati - igrajući svoje predstave, gostujući i pozivajući u goste prijatelje Pozorišta, uvjereni da će, poslije 23 godina truda da dokažu da su na strani kulture Grada i Crne Gore, neko naći snage, volje, energije da zaustavi, suspenduje, stornira iseljenje Pozorišta.

Bonus video: