Bivša supruga nekadašnjeg šefa parlamenta zbog stana gladuje ispred zgrade Vlade

Bivša supruga bivšeg šefa parlamenta Sanja Tanjević (65) tvrdi da je na nezakonit način ostala bez imovine
206 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.10.2011. 08:15h

Sanja Tanjević (65) bivša supruga Milutina Tanjevića, nekadašnjeg predsjednika Skupštine Crne Gore i ministra MUP-a, već dva dana štrajkuje glađu pred novom zgradom Vlade.

Naime, ona tvrdi da su predstavnici Uprave za nekretnine- Katastra nezakonito nekoliko puta vršili promjenu upisa vlasništva nad porodičnim stanom od 133 kvadrata u kojem živi sa najmlađom kćerkom. Ona navodi da se u Katastru stan zvanično vodi čas na nju, a čas na njenog bivšeg supruga, iako sudski nije riješena podjela bračne tekovine, 12 godina nakon razvoda. Tanjević je poslala pismo predsjedniku Filipu Vujanoviću, premijeru Igoru Lukšiću, ministru Dušku Markoviću... "Od države smo dobili stan prije 29 godina, koji smo kasnije morali da otkupimo 1992. godine. Otac mije dao novac da otkupim stan. I stan je otkupljen na ime muža, po ustaljenom narodnom običaju, sve na muža kao "glavu porodice". Moj tadašnji suprug je stan preveo na moje ime 1994. godine, ugovorom o otkupu stana i ugovorom o poklonu stan je upisan na mene. Poslije 30 godina braka, 1999. godine sporazumno smo se razveli. Nakon toga počinju moji problemi", kazala je Tanjevićeva, koja ima četvoro djece sa bivšim mužem.

Decenijska papirološka zavrzlama Međutim, godinu nakon razvoda problemi oko podjele imovine porodičnog stana napravili su decenijsku papirološku zavrzlamu, zbog koje 65-godišnja žena već dva dana gladuje. "Kada smo se razveli, muž je tražio od Vlade da mu riješe stambeno pitanje, pošto nije imao mogućnost da to riješi na drugi način. Istovremeno sa zahtjevom za rješavanje stambenog pitanja podnio je i tužbu za poništenje ugovora o poklonu. Za mjesec i po dana dobio je parnicu i poništen je ugovor o poklonu i to 6. decembra 2000. godine, a dvadesetak dana nakon toga, odnosno istog mjeseca je od Vlade dobio stan od 40 kvadrata", tvrdi Tanjevićeva, koja se zbog te nepravde žalila, a Viši sud potvrdio poništenje i sve vratio na ponovni postupak.

Godinu nakon razvoda problemi oko podjele imovine porodičnog stana napravili su decenijsku papirološku zavrzlamu
Rješenje im stiglo baš juče

Područna jedinica Podgorica u ovom predmetu je u potpunosti postupala u skladu sa zakonom, odnosno sve promjene na "ovoj nepokretnosti vršene su na osnovu sudskih presuda, rješenja drugostepenog organa, odnosno na osnovu pravno valjane dokumentacije, kazali su iz Uprave.Spor došao do Strazbura Prije četiri godine presude o poništenju ugovora o poklonu su sa pristupnicom poslate u Evropski sud za ljudska prava u Strazbura, jer po zakonu pokloni koji su učinjeni u toku braka po razvodu braka se ne vraćaju, istakla je Tanjevićeva. "Pred sudom u Strazbura se razmatra zakonitost presude o poništenju ugovora o poklonu", navela je Tanjevićeva.Žalila se i MANS-u Sanja Tanjević je ulaskom na sajt Uprave za nekretnine saznala za rješenje iz 2008. godine, kada je stan bez njenog znanja upisan na ime bivšeg supruga. "Uvidom u spise predmeta našla sam ovo rješenje u dva primjerka sa istim tekstom i datumom ali različitim potpisima, tadašnjeg načelnika Veselina Jankovića. Obratila sam se i predstavnicima MANS-a u februara ove godine, a oni predali zahtjev za pokretanje krivičnog postupka. Pokrenuta je istraga, ali dokumenta iz dragostepenog organa Uprave za nekretnine, koja je trebalo da budu predata istražnom sudiji već mjesec i po dana ne dolaze do njega. Nije mi jasno zašto ih toliko drže i odugovlače. Čitav ovaj slučaj je sumnjiv i višegodišnje koraptJvne radnje sa ovim posljednjim događajima se i dalje nastavljaju", istakla je Tanjevićeva. Ona dodaje da nema ništa protiv svog bivšeg supruga, jer je sigurna da ovo ne bi mogao sam da uradi, ali da štrajkuje glađu jer predstavnici Uprave za netaetnine nijesu poštovali zakon.

Galerija

Bonus video: