Sekulić: Neka divlji graditelji već sada počnu da brinu

Ministar je rekao da će nakon orto-foto snimka teritorije Crne Gore biti jasno koji "divlji" objekti mogu ostati u prostoru, odnosno koji su za rušenje
0 komentar(a)
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Predrag Sekulić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.10.2011. 09:14h

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kazao je da ta institucija nema tačan broj nelegalnih objekata u državi, ali i istakao da će se to utvrditi do kraja godine, kada se završi izrada orto-foto snimaka teritorije Crne Gore.

On je u razgovoru za "Vijesti" rekao da će, nakon toga, biti jasno koji "divlji" objekti mogu ostati u prostoru, odnosno koji su za rušenje. Istakao je da će država, međutim, alternativni smještaj obezbijediti samo za one koji su legalno gradili, a čiji objekti budu smetnja na nekim strateškim koridorima.

Sekulić je kazao i da ga ne brine inicijativa za pokretanje postupka ocjene zakonitosti lokalne studije Mirište, koju je pokrenuo MANS, ponavljajući da potpuno vjeruje u profesionalizam i kredibilitet svih koji u Vladi rade na poslovima prostornog planiranja.

Sekulić je kazao i da ga ne brine inicijativa za pokretanje postupka ocjene zakonitosti lokalne studije Mirište

“Poznat je naš stav na tu temu, kao i na osnovu čega je data naša saglasnost na lokalnu Studiju lokacije Mirište, a nadamo se i što skorijoj odluci Ustavnog suda. Nekoliko puta smo javno saopštavali i da, iako naravno podržavamo i cijenimo rad MANS-a koji ima izuzetno značajnu društveno-korektivnu ulogu, to ne znači da nećemo stati iza svake naše odluke za koju smatramo da je u skladu sa zakonom. A to što određeni objekti i slučajevi pobuđuju izuzetnu pažnju javnosti, ne znači i da je prema njima postupano izuzetno”.

  • Devastacija prostora i divlja gradnja često se pominju kao značajni problemi u Crnoj Gori. Zbog čega se nije ranije reagovalo i koji su planovi Ministarstva kako bi se riješili problemi nelegalne gradnje?

“Problem bespravne gradnje u prethodnim decenijama nastajao je u kontekstu socijalnih problema i kontrole koja je bila više usmjerena na pojedinačne slučajeve, a manje sistemska. Sada je neophodno da problemu pristupimo sistemski, stopiramo dalju bespravnu gradnju, očuvamo prostor koji nije njome pogođen i saniramo onaj koji jeste. U narednom periodu planira se uklanjanje 26 objekata. Odmah po stvaranju zakonskih pretpostavki počećemo i sa implementacijom Projekta pretvaranja neformalnih naselja u formalna koji će, upravo sanacijom pogođenih područja, rješavati ovo pitanje. Novac sakupljen u procesu formalizacije uložićemo u neformalna naselja iz kojih su sredstva sakupljena i to za razvoj infrastrukture, poboljšanje seizmičke stabilnosti, komunalno opremanje.”

  • Vlada je usvojila Akcioni plan pretvaranja neformalnih u formalna naselja za period od 2011. do 2014. Da li se krenulo sa njegovom primjenom?

“S obzirom da smo apsolutno svjesni urgentnosti rješavanja ovog pitanja, sa primjenom Akcionog plana se počelo odmah po njegovom donošenju. Uveliko se radi na Zakonu o regularizaciji neformalnih objekata, te izradi orto-foto snimka Crne Gore. Završetkom izrade ovog snimka koji radi Uprava za nekretnine, stvoriće se uslovi za njegovo preklapanje sa planskim dokumentima. Kao rezultat će se pojaviti svi neformalni objekti koji se nalaze u naseljenim područjima na prostoru Crne Gore.”

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: