Akcija čišćenja rijeke Zete rezultirala krivičnim prijavama protiv nekoliko preduzeća

Promovišu organske proizvode , a zanemaruju ekološke incidente u svojim dvorištima
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 12:29h

Nevladina organizacija “Green home” nakon čišćenja rijeke Zete podnijela je krivične prijave protiv ovlašćenih lica i preduzeća DOO Pantomarket svinjogojska i farma koka u Spužu i Martinićima, “Šimšić Montmilk” u Lazinama, kao i protiv DOO “Šišković -Visso” i Društvo za eksploataciju i preradu kamena “Šišković” u Pažićima zbog zagađivanja te rijeke.

Nataša Kovačević iz Green homa kazala je na konferenciji za javnost povodom završetka projekta čišćenja rijeke Zete da su krivične prijave podneseneprošle nedelje protiv zagađivača koji ne posjeduju valjana tehnološka rješenja za tretman otpadnih voda i odlaganje otpada.

“Ove firme koje u svakodnevnom poslovanju promovišu svoje proizvode kao organske ili ekološke, te nerijetko dobijaju prestižna domaća i međunarodna priznanja za kvalitet i asortiman proizvoda, u sopstvenim dvorištima zanemaruju ekološke incidente i iste one građane iz okoline i gradova niz rijeku Zetu koji kupuju njihove proizvode”, istakla je ona.

Preduzeća-zagađivači ni da pomognu u čišćenju

Kovačević je dodala i da tokom akcije koja je trajala mjesec dana ni jedno od tih preduzeća koja zagađuju rijeku nije izrazilo spremnost da učestvuje.

“Društveno odgovorno poslovanje je u njihovom slučaju nepoznati činalac, jer se očigledno smatra gubljenjem vremena i novca”, poručila je ona.

Kovačević je najavila da će u narednom periodu pratiti rješavanje problema nelegalnih ispusta i ukoliko ne dođe do stvarnih promjena pozvati građane da bojkotuju kupovinu proizvoda iz pogona onih preduhzeća koja kontinuirano ispuštaju otpadne vode bez prethodnog tretmana, kao i otpad životinjskog i drugog porijekla u rijeku Zetu.

Ona je kazala da se mora uticati na i građansku svijest kako bi se hitno stalo na put daljem zagađivanju rijeke i na pokretanje aktivnosti u cilju njihovog kažnjavanja.

Plutaju uginule kokoške, ovce, svinje...

Prema njenim riječima niko od učesnika u akciji čišćenja ne može zaboraviti "prizore uginuli kokošaka, ovaca i svinja u raspadajućem stanju, koje slobodno plutaju po rijeci šireći nesnosan miris".

“Metrima dugačke trake iz industrijskih pogona, brda nelegalnog deponovanog otpada, te ispusti otpadnih voda neprijatnih mirisa, pjesna i obojene vode predstavljaju dio ovog ne baš lijepog prizora i dugogodišnje nebrige za rijeku Zetu”, kazala je ona.

Kovačević je upozorila da među lokalnim stanovništvo postoji pogrešno mišljenje da su organska zagađenja manje štetna za životnu sredinu od neorganskih. Kako je objasnila industrijske vode, životinjski otpad i fekalije kroz prirodni proces razlaganje i učešće mikroorganizama koriste kiseonik iz vode, zbog toga dolazi do pomora vodenih organizama i poremeđaja u lancu ishrane.

U četiri akcije čišćenja pomoglo je 52 volontera

“Lokalni državni izvještaji o stanju životne sredine i vodenih tokova već dugi niz godina konstatuju da je Zeta sa njenim pritokama jedna odnajzagađenijih rijeka u Crnoj Gori, ali je javnost potpuno neinformisana o stvarnom stanju otpadnih voda koje izlazi iz pogona industrija “prikačenih” na Zetu. Ne postoje sistematizovane informacije o tome kolike štete zagađivači prouzrokuju vodama Zete, kolike su naknade koje plaćaju zagađivači za zagađenja, te o mjerama koje su preduzete ili uspješno realizovane kako bi se stanje rijeke Zete i popravilo”, dodala je ona.

Akcije od 20. avgusta do 24. septembra

NVO “Zelena Rijeka Zeta” i “Green home” od 20. avgusta do 24. septembra organizovale su akcije čišćenja na potezu od Danilovgrada do Spuža tokom kojih su prikupili oko 150 džakova otpada i preko 500 kilograma kabastog otpada.

Dražen Nikolić iz NVO “Zelena Rijeka Zeta” kazao je da su volonteri vadili i čelične krevete, žičane ograde, šporete, frižidere, dva zamrzivača, monitor i TV uređaj, siceve iz automobila, te različite odjevne predmete.

“To govori da porijeklo nelegalno odloženih stvari potiče od samih građana koji žive u ovom području rijeke Zete i uzvodno. U rijeci se nalazio i jedan broj uginulih ovaca, kokošaka, svinja, životinjskih koža i ostalih djelova tijela koje nismo vadili jer nijesmo posjedovali sanitetske uslove i upućivali smo poziv inspekcijama da urade ovaj posao ali nemamo povratnu informaciju da je to zaista i učinjeno”, kazao je on.

Radiće na edukaciji građana

Nikolić smatra da vode u Crnoj Gori predstavljaju “najlakši” način odlganja raznog otpada naročito onog iz domaćinstava. Pored rijeke se, kako je kazao, često javljaju i spontane ili divlje deponije koje žele ukloniti, ali i uticati na institucije sistema da pojačaju kaznenu politiku.

“U narednom periodu imamo namjeru raditi kontinuirano na jačanju svijesti i edukaciji građana. Imamo informacije od lokalnih mještana da se otpad i dalje, bez smanjenog intenziteta odlaže uz rijeku Zetu posebno na lokacijama Rimanić potok, Pričelje, Landža, Drenovštica, Stadion Iskra, Ćurioc i deponovanje i nepravilne ispuste otpadnih voda nadležnim inspekcijskim organima, kako bi smo zajednički obilježili jednu novu stranicu odnosa prema našoj zelenoj Zeti”, poručio je on.

Učesnici akcije

U četiri akcije čišćenja pomoglo je 52 volontera, vojska Crne Gore, Ekološka inspekcija. Akciju su pomogli i Opština Danilovgrad, pekara “Kulundžić”, “Clean express” doo, Dom zdravlja Danilovgrad, kao i građani sa svojim čamcima, alatima i teškom mehanizacijom.

Bonus video: