Bivši kondukter "Blu lajna" 14 mjeseci radio bez osiguranja i staža

Pokušavao sam više puta da se sa njima dogovorim, ali je sve bilo uzalud. Žalio sam se i Inspekciji rada, ali ništa nije preduzeto povodom ovog pitanja, rekao je Vujović
287 pregleda 0 komentar(a)
blu_1, Foto: Zoran Đurić
blu_1, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.10.2011. 17:16h

Momir Vujović, Podgoričanin koji godinama radi i živi u Heceg Novom, tvrdi da je 14 mjeseci radio kao kondukter u auto-preduzeću “Blu lajn” iz Novog, ali da za to vrijeme nije dobio osiguranje, niti mu je, kaže, poslodavac za taj period uplatio radni staž.

“Radio sam kao kondukter u ’Blu lajnu’ od marta 2008. do maja 2009. godine, često po dvije smjene. Ponekad sam imao vremena samo da dođem kući da se istuširam i presvučem, jer bih ponovo išao na posao. Za to vrijeme nijesam imao ni slobodne dane, ni godišnji odmor. Zbog takvog odnosa firme prema meni zatražio sam razgovor sa šefom saobraćaja Bojanom Simićem, kako bismo riješili moj problem”, ispričao je “Vijestima” Vujović.

On tvrdi da je Simić insistirao da razgovaraju u kafiću “Sport caffe”, umjesto u kancelariji firme, iako se radilo o poslovnom, a ne privatnom razgovoru.

Simić insistirao da razgovaraju u kafiću “Sport caffe”, umjesto u kancelariji firme, iako se radilo o poslovnom, a ne privatnom razgovoru

“Rekao mi je da je bolje ’ovako u kafiću’, a da će mi firma svakako uplatiti novac za osiguranje i da će sve biti regulisano. Tokom razgovora pored našeg stola je više puta prolazio meni nepoznat čovjek, koji mi je u jednom momentu prišao i upitao me zašto ga gledam i u čemu je problem. Mirno sam odgovorio i nijesam se dao isprovocirati, jer sam siguran da je ta scena unaprijed izrežirana kako bih reagovao, da bi me moji poslodavci predstavili kao problematičnu i konfliktnu osobu”, kazao je Vujović.

Bar 20 neosiguranih radnika

On tvrdi da nije jedini koji ima problema i da u “Blu lajnu” ima bar 20 neosiguranih radnika.

“Od dogovora sa Simićem nije bilo ništa, iako je od tada prošlo više od dvije godine. Pokušavao sam više puta da se sa njima dogovorim, ali je sve bilo uzalud. Žalio sam se i Inspekciji rada, ali ništa nije preduzeto povodom ovog pitanja. Smatram da sam sve vrijeme bio odgovoran i veoma kvalitetan radnik, a moj doprinos firmi je bio izuzetan. Dok sam radio u Budvi donosio sam i po 6.500 eura na dan. Zbog toga bih zamolio Republičku inspekciju rada da provjeri poslovanje ’Blu lajna’. Siguran sam da će otkriti mnoge nepravilnosti”, rekao je Vujović.

Direktor naslužbenom putu

“Vijesti” su pokušale da stupe u kontakt sa direktorom firme Ivanom Lučićem, ali je iz “Blu lajna” rečeno “da je on na službenom putu u inostranstvu”.

Bezuspješni su bili i pokušaji da stupimo u kontakt sa šefom saobraćaja Bojanom Simićem, koji se nije javljao na broj mobilnog telefona dostupnog redakciji. Iz “Blu lajna” “Vijestima” je saopšteno da “Simić nije u kancelariji preduzeća”.

Nakon nekoliko poziva na koje nije odgovorio, sa Simićevog broja je na broj telefona redakcije stigla poruka neobične sadržine - “jao”. Simić, međutim, ni nakon toga nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Bonus video: