Četvoročlana porodica Balić iz sela Zminac sanja struju

Živi u oronuloj baraci u sobici od 15-tak kvadrata sagrađenoj od drveta, komšije su se organizovale i obložile je siropolom „da ne bi duvalo“
338 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 11:32h

Azemina Balić (42) i njeno troje djece, od kojih najstarije ima 19, a najmlađe 13 godina, žive u veoma teškim uslovima i bjelopoljskom selu Zminac na padinama brda Kurilo.

Ova četvoročlana porodica živi u oronuloj baraci u sobici od 15-tak kvadrata sagrađenoj od drveta i komšije su se organizovale i obložile je siropolom „da ne bi duvalo“.

Dešava se da ostanemo bez brašna i komšije nam donesu da zamijesimo hljeb.

"Najstariji Aldin i najmlađa Alisa nose muževo prezime Kurpejović jer su rođeni u Rožajama dok je srednja Merima (17) zadržala moje prezime pošto je rođena u Beranama. Aldin da je „kadar“ radio bi pod nadnicu ovako smo prinuđeni da maltene gladujemo. Dešava se da ostanemo bez brašna i komšije nam donesu da zamijesimo hljeb. Vodu moramo do donosimo sa izvorišta udaljenog oko pola kilometra, a nezamislivo je da u 21. vijeku nemamo struju. Do prije mjesec dana struju smo pomoću kabla sproveli od komšije, ali Elektrodistribucija mu je to zabranila. Alisa koja pohađa osmi razred u nekoliko kilometara udaljenoj školi u Rasovu, prinuđena je da uči pod svijećom", priča Azemina.

Sa socijalom od 65 eura

Alisa koja je solidan učenik i koju smo „s mukom odobrovoljili“ da priča sa novinarima sramežljivo se zapitala gdje je njeno pravo na bezbrižno djetinjstvo kao ostalih vršnjaka iz urbanog područja.

Pita se kako i od čega svakodnevno da obezbijedi djeci „normalan“obrok, garderobu i bezbrižno dočekaju zimu koja zna da bude surova na tom području.

Koordinator za gradjansku inicijativu u NVO “Euromost“ Almer Mekić apeluje na sve ljude dobre volje da pomognu ovu ugroženu porodicu.

"Direktor bjelopoljske Elektrodistribucije Miloš Konatar poznat je kao humanista i dobar čovjek te ga pozivamo da pomogne da ova porodica dobije struju kako Alisa ne bi učila pod svijećom.Takodje apelujemo na ministarstvo prosvjete da omogući Alisi uslove za nesmetano školovanje", poručuje Mekić.

Iako nevoljno Azemina je dala broj telefona 069-882-243,kako bi svi oni koji žele da pomognu mogli sa njima da se čuju.

Galerija

Bonus video: