Privatna gimnazija "Luča" mu ostala dužna 15.000 eura

Ako bi se obračunala dobit za rok na koji je ugovor potpisan sljedovalo bi ga oko 100.000 eura, kaže Gojko Nenezić
196 pregleda 0 komentar(a)
PRivatna gimnazija Luča, Foto: Arhiva "Vijesti"
PRivatna gimnazija Luča, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.10.2011. 08:17h

Danilovgrađanin Gojko Nenezić u ime “NG & MM Company” ostao je, kako tvrdi, kratkih rukava u poslu sa privatnom gimnazijom “Luča”.

On je sa tom privatnom obrazovnom institucijom 23. februara 2009. godine sklopio Ugovor o ishrani učenika, koji je podrazumijevao spremanje obroka u trajanju od četiri nastavne godine, tačnije od 1. marta 2009. do 10. juna 2013. godine, a kojim je objedinjen prethodni ugovor o prevozu učenika.

Od kada je “Luča“ zatvorena, o čemu je, tvrdi Nenezić, obaviješten telefonskim putem 25. avgusta 2010. godine od tadašnje direktorice Ivone Adžić, on bezuspješno pokušava da naplati 15.000 eura za koje smatra da mu pripadaju na osnovu ulaganja na koje se obavezao ugovorom.

Ugovorom u koji su “Vijesti” imale uvid, predviđeno je da kompanija iz Danilovgrada u sklopu objekta Gimnazije osposobi kuhinju za rad od 30 kvadratnih metara, opremi je, snosi troškove električne energije, osiguranja, plata za zaposlene, zbog čega je Nenezić podigao kredit za koji mu je mjesečna rata 650 eura i koji ne može vraćati od kad ne obavlja ugovorenu djelatnost.

“Ugovor o prevozu učenika sa Gimnazijom “Luča” potpisao sam 2008. godine, a tokom 2009. godine objedinjen je sa Ugovorom o ishrani učenika. Moja obaveza bila je da praznu prostoriju koja je imala samo gole zidove, komplatno opremim.

“Obratio sam se advokatima, oni su mi rekli da imam odličnog osnova za tužbu, ali da gimnazija nema imovine i da se ne bih mogao naplatiti”

Elektroinstalacija, vodoinstalacija, kanalizacija, pločice, nabavka inventara i spremanje obroka, sve to urađeno je u kratkom roku”, priča Nenezić, dodajući da je precizirano da po isteku ugovora inventar ostaje naručiocu posla.

Nakon osposobljavanja kuhinje, Nenezićeva kompanija počela je sa spremanjem obroka, ali su mu tvrdi on, i za njih uplaćivali cijenu manju od one precizirane ugovorom, a novac mu nije uplaćivan preko žiro-računa, kao što je bilo ugovoreno, već gotovinski.

Samo traži ono što je uložio

Ako bi se, dodao je on, obračunala dobit za rok na koji je ugovor potpisan sljedovalo bi ga oko 100.000 eura, međutim, on traži samo da mu se nadomjesti ono što je uložio.

“Znajući ko su vlasnici mislio sam da je to ozbiljna ustanova, ali škola je zatvorena, a ja sam oštećen.

Oštećen sam čak i u godini u kojoj sam spremao obroke za učenike, jer mi je svaki obrok plaćan umjesto 4,80 eura, po 50 centi manje, a da ne pominjem štetu za još tri godine koliko je ugovor validan.

Ipak ja im ne tražim odštetu za dobit za tri godine, tražim samo da mi se vrati iznos koji sam uložio, pa onda da raskinemo ugovor”, kaže Nenezić.

On je dodao da je na osnovu tog ugovora i posla koji je dobio podigao kredit od 25.000 eura sa rokom otplate od pet godina i za koji je založio kuću.

Direktorica škole Ivona Adžić tražila je da pristanem na isplatu od oko 9.000 eura u ratama što ja nisam prihvatio

“Novac ne mogu da vraćam, jer mi je posao stopiran, a mjesečna rata veoma visoka. Direktorica škole Ivona Adžić tražila je da pristanem na isplatu od oko 9.000 eura u ratama što ja nisam prihvatio, 25. avgusta 2010. godine nazvala me, javila mi da se škola zatvara i ja sam ostao i bez posla i bez para, a banka otima, umjesto 25.000 vraćam 38.000 eura”, kaže Nenezić.

Njegov problem mogao bi, kaže on, završiti na sudu, ali su mu advokati koje je kontaktirao predočili da ustanova sa kojom ima spor nema imovine, pa bi to samo bio dodatni trošak.

“Obratio sam se advokatima, oni su mi rekli da imam odličnog osnova za tužbu, ali da gimnazija nema imovine i da se ne bih mogao naplatiti”, kaže on, dodajući da je sa Adžičevom razgovarao nekoliko puta, kako bi našao rješenje za svoj problem, ali da mu je ona na kraju tražila da je više ne uznemirava.

Ministarstvo se ne miješa u finansije

Iz Ministarstva prosvjete su naglasili da u trenutku licenciranja privatne Gimnazije “Luča” nije bilo predviđeno da ustanove moraju imati određena finansijska sredstva za svoj rad.

Odluka o prestanku rada ove privatne ustanove objavljena je u “Službenom listu”

“Nemamo ovlašćenja da vršimo finansijsku kontrolu privatnih vaspitno-obrazovnih ustanova, s obzirom da se Ministarstvo bavi obrazovnom politikom.

Ministarstvo, odnosno Vlada, kao vlasnik objekta stare zgrade OŠ “Dr Dragiša Ivanović” je 2007. godine sklopilo ugovor za zakup objekta za potrebe obavljanja vaspitno-obrazovnog rada privatne Gimnazije “Luča”, koja je prestala sa radom 2. septembra 2010. godine.

Osnivači “Luče” su Jelica Petričević, Ana Kolarević, Aleksandra Popović i Nataša Vlahović

Odluka o prestanku rada ove privatne ustanove objavljena je u “Službenom listu”. Popis imovine “Luče” i primopredaja prostorija koje je koristila ova privatna ustanova obavljeno je 30. septembra 2010” kazali su u Ministarstvu prosvjete.

Prema podacima sa sajta Privrednog suda, u njihovom centralnom registru privatna gimnazija “Luča” ima aktivan status, registrovana je 6. jula 2004. godine, osnivač je DOO “Edu cons” iz Podgorice, a Ivona Adžić navedena je kao jedino lice u firmi.

Osnivači “Luče” su Jelica Petričević, Ana Kolarević, Aleksandra Popović i Nataša Vlahović.

Adžić: Odbio da se nagodimo

Bivša direktorica Ivona Adžić je kazala da je Neneziću uprkos tome što određene stavke iz ugovora nije ispoštovao isplaćen sav novac koji ga je sljedovao, kao i da mu je zbog zatvaranja ustanove ponuđeno poravnanje koje je on odbio.

“Gospodinu Neneziću sve je isplaćeno kada je gimnazija zatvorena. Takođe, ponuđeno mu je poravnanje koje je on odbio, nakon čega mu je ponuđeno da se pronađe još jedan procjenitelj koji bi dao ponudu za pravnanje, ali ni to nije prihvatio.

Iznos koji pominje je njegova nerealna projekcija”, kazala je Adžić, dodajući da je sve obaveze koje je imala kao direktor gimnazije završila i da je nakon zatvaranja “Luče” razriješena dužnosti.

“Iznos koji potražuje gospodin Nenezić, ako smatra da mu pripada, može potražiti redovnim, sudskim putem”, kazala je ona.

Bonus video: