Studenti vlastima dali rok od 15 dana

Studenti, kako je kazao on, ne slažu se ni sa nekim odredbama novog Zakona o radu, a protiv su i starosne granice od 67 godina za odlazak u penziju
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 12:44h

Transparentima “Što će mi konkurs kad imam kumove”, “Ovo je zemlja za nas”, “Uči sine da ne bi radio” i “Studenti unmute” nevladina organizacija Studentska unija Crne Gora mirnim okupljanjem ispred zgrade Parlamenta izrazila je nezadovoljstvo socijalnom i ekonomskom situacijom u zemlji.

Oko 150 studenata okupilo se kako bi ukazali na nepoštovanje Bolonjske deklaracije, ne organizovanje popravnih ispita, kao i prekomjeran broj upisanih visokoškolaca.

On je dodao da su studenti konačno uspjeli da probude svoju svijest i “pokrenu se sami bez ičijeg uticaja”.

On je dodao da su studenti konačno uspjeli da probude svoju svijest i “pokrenu se sami bez ičijeg uticaja”.

Hodžić je ukazao na lošu primjenu Bolonjske deklaracije, kojom su nezadovoljni i profesori i studenti, te da se visokoškolci zbog prekobrojnog upisa nakon studija ne mogu zaposliti.

Previše studenata, a neefikasno obrazovanje

Studenti, kako je kazao on, ne slažu se ni sa nekim odredbama novog Zakona o radu, a protiv su i starosne granice od 67 godina za odlazak u penziju. On je pomenuo da postoji i potreba za boljim uslovima u studentskim domovima.

Hodžić je pozvao vlasnike privatnih fakulteta da doprinesu povećanju broja studentskih mjesta u domovima ili izgradnji novih zgrada, kako bi bilo mjesta za studente i privatnih I državnih univerziteta.

Predstavnici Studentske unije uputili su zahtjeve Parlamentu i Vladi Crne Gore, a ukoliko ih u roku od 15 dana ne prime na razgovor uz podršku još nekih organizacija nastaviće proteste.

“Za njih ne postoji adekvatna oprema, pristupačna literatura, potrebni su gestovni tumači. I situacija sa pripravničkim platama koje su smanjene sa 80 na 60 odsto od prosječne plate, a protiv smo i 20 odsto učešća građana u plaćanju zdravstvenih usluga”, poručio je on.

Predstavnici Studentske unije uputili su zahtjeve Parlamentu i Vladi Crne Gore, a ukoliko ih u roku od 15 dana ne prime na razgovor uz podršku još nekih organizacija nastaviće proteste.

“Očekujemo da nas prime u roku od 15 dana kako bi došli do zajedničkog dogovora i ne bi prešli na drugu fazu koja će biti mnogo brojnija. Kao što vidite studenti su se konačno probudili, a kada se oni bude budi se država, budi se Evropa, budi se svijet”, poručio je Hodžić.

Podržali ih i sindikati

On je dodao da su zadovoljni odzivom studenata. Mirno okupljanje studenata su podržali predstavnici Unije slobodnih sindikata i generalni sekretar Srđa Keković, Sindikat prosvjete i nauke, ali i malobrojni penzioneri. Deklarativna podrška stigla je i od Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gora i Univerziteta Mediteran.

“Cilj nam je da zajedno sa parlamentima privatnih i državnih univeziteta postignemo saradnju, da se stvori unija studenata i ne pravi razlika između onih koji pohađaju privatne i državne fakultete”, kazao je Hodžić.

Iako organizatori nijesu primijetili prisustvo predstavnika Studentskog parlamenta, predsjednik te studentske organizacije Petar Golubović kazao je “Vijestima” da su bili na skupu i podržali kolege.

Predsjednik Sindikata prosvjete i nauke Zvonko Pavićević ocijenio je mirni protest studenata kao dobar početak. On je dodao da se nada da će studenti shvatiti da moraju reagovati na sve društvene negativnosti koje postoje danas u Crnoj Gori.

Pavićević: Ovo je kapisla za studente

“Mislim da je ovo dobar potez studentske unije u odnosu na njihov zvanični Studentski parlament UCG, koji se ne oglašava. Nadam se da će ovaj studentski pluralitet dovesti do nečega pozitivnog u studentskoj populaciji”, kazao je Pavićević.

Na pitanje novinara da li smatra da se odazvao dovoljan broj studenata Pavićević je odgovorio je za početak urađeno dosta.

“Znajući gdje i u kakvom ambijentu živimo i radimo i mi i studenti mislim da je ovo za početak dovoljno i mislim da će ovo biti samo inicijalna kapisla za studente u Crnoj Gori. Mi ćemo ubuduće podržavati studente i to bi trebali da urade I svi slobodni intelektualci, NVO sektor i oni koji misle na mlade ljude da budu sa njima i uz njih”, poručio je Pavićević.

Predstavnici Studentske unije naglasili su da političari nijesu bili dobrodošli na skup, jer bi u tom slučaju protest, kao i svaki do sad, propao.

Humanitarna akcija za poslanike

Nakon što su prošle nedlje poslanici u Parlamentu Crne Gore tražili povećanje plata studenti su, shodno njihovim mogućnostima, pokušali da prikupe novac kako bi im pomogli.

“Davali smo naš maksimum, po deset centi, neko je davao i 50. S obzirom da su poslanicima plate male, mi smo kroz ovu humanitarnu akciju htjeli da prikupimo novac za njih, pošto znamo da teško žive, gradjani svi rade, niko ne štrajkuje, pa ih razumijemo”, poručio je Hodžić.

Galerija

Bonus video: