Iznevjereni Rožajci: Bez obećane zaobilaznice i novih stanova

Na svječanoj sjednici kojoj je prisustvovao i predsjednik države Filip Vujanović prikazan je film onoga što je urađeno u protekle četiri godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 17:58h

Dan Opštine Rožaje je prvi put u svojoj skorijoj istoriji protekao bez svečanog otvaranja nekog novoizgrađenog infrastrukturnog objekta.

Na svječanoj sjednici kojoj je prisustvovao i predsjednik države Filip Vujanović prikazan je film onoga što je urađeno u protekle četiri godine.

Pažljivim posmatračima nije promaklo da se lokalna samouprava nije imala čime pohvaliti kada su u pitanju realizovane investicije u ovoj godini.

Kao i za Dan nezavisnosti i su iznevjerena očekivanja građana da će svečano u rad biti puštena prva faza zaobilaznice koja još nije zvanično otvorena, a već je u lošem stanju. U vodu su pale i nade vlasnika stanova u okviru projekta „1.000 plus stanova“, čiji završetak je bio najavljen za 30. septembar.

I za Rožaje je kriva globalna kriza

Predsjednik Opštine Nusret Kalač je primijetio da se u gradu, u kojem apsolutnu vlast oko dvije decenije ima DPS, živi u otežanim ekonomsko-socijalnim uslovima. Za to je okrivio „opšta poznata dešavanja na ovim prostorima, dodatno usložnjena uticajem globalne krize“.

Lokalna uprava se, istakao je Kalač, u granicama mogućnosti potrudila da sanira i popravi takvo stanje. On vjeruje da prirodni resursi i drugi potencijali Rožaja mogu donijeti daleko bolju budućnost građanima.

On je pozvao sve potencijalne investitore „da u partnerskom odnosu sa lokalnom upravom razvijaju prirodne i ekonomske potencijale Rožaja.

On je pozvao sve potencijalne investitore „da u partnerskom odnosu sa lokalnom upravom razvijaju prirodne i ekonomske potencijale Rožaja.

On je najavio da će uskoro biti gotov prostorni plan „koji je osnov razvoja u predstojećoj deceniji“.

U pogledu valorizacije šumskih potencijala, Kalač je istakao da će grad na Ibru, najvjerovatnije, biti prva opština koja će na nov način, shodno standardima EU, imati uređenu tu oblast.

“Sa firmom 'Kramars' iz italijanske regije Fruili Venecija Đulija započeta je ozbiljna aktivnost na sertifikaciji rožajskih šuma. Time ćemo stvoriti uslove da naši drvoprerađivači izvoze svoje proizvode u zemlje EU, jer bez zadovoljenja tog standarda do 2013. godine sa članicama EU se neće moći sarađivati u oblasti šumarstva i drvoprerade”, rekao je Kalač.

Kalač je najavio izgradnju objekata komunalne i društvene infrastrukture.

Kalač je naglasio da se ove godine, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, ulagalo u infrastrukturu. Pored nekoliko izgrađenih i rekonstruisanih gradskih ulica asfaltirani su seoski i regionalni putni pravci.

Za narednu godinu lokalna uprava ima ambiciozne planove. Ne precizirajući šta, Kalač je najavio izgradnju objekata komunalne i društvene infrastrukture.

“Želim iz sve snage da se resursi ovog grada maksimalno iskoriste i da građani dobiju ono što zaslužuju, a to je bolji ekonomski ambijent i bolji životni standard”, rekao je Vujanović.

Nagrada prijateljima i rođacima

Najviše priznanje Rožaja, nagrada „30. septembar“ otišla je ove godine u ruke profesorice književnosti Mersade Šabotić i direktora Osnovne škole u Bukovici Eska Kalača.

Žiri na čijem čelu se nalazio Hamid Kujević je obrazložio da je Šabotićeva zaslužna za „poseban doprinos u oblasti obrazovanja, u nastavnim i vannastavnim aktivnostima“, a Kalač, doktor nauka, za „poseban doprinos u oblasti ekologije i biodiverziteta“.

Nagrađeni Kalač je doktor nauka, za „poseban doprinos u oblasti ekologije i biodiverziteta“.

Ubrzo je penzionisan. Kalač je gradonačelnikov rođak i brat nekadašnjeg direktora Uprave za šume Isa Kalača.

Za razliku od Šabotićeve koja predano radi sa literarnom i dramskom sekcijom, nekoliko rožajskih intelektualaca koje su „Vijesti“ kontaktirale nijesu mogli da se sjete nekog doprinosa gradu koji je dao Kalač.

Predsjednik Opštine je na svečanoj sjednici najboljim učenicima Gimnazije „30. septembar“, Aldini Bralić, Muratu Đečeviću i Arminu Koraću, uručio nagrade.

Galerija

Bonus video: