Tegla meda košta 9 eura, a Crnogorac pojede 150 grama godišnje

Pčelari iz Crne Gore žale se na jednu od lošijih godina kada je u pitanju dobijena količina meda, zbog suše i loših vremenskih prilika
741 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 16:05h

Manifestacija "17. podgorički dani meda 2011“. Na štandu Šćepanovića može se kupiti planinski med iz Lipova kod Kolašina, med iz okoline Skadarskog jezera, kristalisani med, med u saću i mješavina meda i cimeta za imunitet.

"Tegla meda je inače 10, ali smo zbog sajma spustili na devet eura, kaže prodavac.

Pčelari iz Crne Gore žale se na jednu od lošijih godina kada je u pitanju dobijena količina meda, zbog suše i loših vremenskih prilika.

Raco Rajković prodaje pelinov med iz Rogama, gdje je ljetos sve izgorjelo, pa će, morati pčele seliti, jer je pčelarstvo, kako kaže, ionako nomadski posao.

"Prodajem šumski med iz okoline Skadarskog jezera, a zajedno sa bratom držim oko 100 košnica, od kojih je svega 20-ak proizvelo med. Ova godina je bila slaba sa vrlo malo meda ", kaže Rajković, kome je pčelarstvo pomoćna djelatnost.

On izlaže svoje pčelinje proizvode samo na podgoričkim danima, kako kaže, samo zbog sertifikata i analiza meda.

Razlog je hladno vrijeme i kiša u maju, mjesecu koji je najbitniji za pčele i med, kao i puno manje nektara u odnosu na jun.

"Razlog je hladno vrijeme i kiša u maju, mjesecu koji je najbitniji za pčele i med, kao i puno manje nektara u odnosu na jun. Prodajem planinski i livadski med sa majske i junske paše, a preovladava pelin zanovijet, lipa, drača, livadska paša, matičnjak, iva i slično. Cijena je zbog finansijske krize već treću, četvrtu godinu ista, 10 eura", rekao je Ivanović.

Kako on kaže, trenutno,¸domaći pčelari teško mogu da žive sa manjom cijenom i nekontrolisanim uvozom koji potiskuje domaće tržište, a pri tom otkup domaćeg meda nije regulisan.

Petar Martinović prodaje pelinov „lovćenski med“ i pelinov med sa Donjeg Ljubotinja, „api kompleks“, propolis kapi, propolis sprej, medovinu, medovaču, a drugi put izlaže svoje proizvode na danima meda.

On navodi primjer da se u Sloveniji po glavi stanovnika troši 2,5 kilograma meda, dok u Crnoj Gori svega 150 grama.

On navodi primjer da se u Sloveniji po glavi stanovnika troši 2,5 kilograma meda, dok u Crnoj Gori svega 150 grama. Razlog tome je, kako kaže, što Crnogorci med koriste samo kao lijek, a ne kao hranu.

Dane meda organizuju Udruženje pčelara Podgorice i Savez pčelarskih organizacija Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, otvorena je juče, a završava se sjutra.

Predsjednik Udruženja pčelara Podgorice Mirko Šćepanović, koji je ujedno i izlagač na sajmu, kazao je da će pored prodajne izložbe, posjetiti Dječiju bolnicu gdje će uručiti određenu količinu meda, a u hotelu „Crna Gora” održali su naučno predavanje profesora sa poljoprivrednih fakulteta iz Beograda i Banjaluke.

Galerija

Bonus video: