Samo od vina Crnoj Gori ostane 13, 5 miliona eura zarade

Planataže su za pola vijeka postojanja, ove godine prvi put otkupljivale tržišne viškove vinskog grožđa
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 15:52h

Ovogodišnja odlična berba vinskog grožđa i rekordna po prinosu breskve, učinila je da ovo bude zlatna godina za AD “Plantaže” i da, prema riječima direktorice Verice Maraš, bude prekretnica u proizvodnji vina i razvoju crnogorskog vinarstva i vinogradarstva.

To preduzeće je, kako je kazala, za pola vijeka postojanja, ove godine prvi put otkupljivalo tržišne viškove vinskog grožđa, te su od 80 crnogorskih proizvođača otkupili oko 500.000 kilograma po prosječnoj cijeni od 1,30 eura.

"Otkupljivali smo vinsko grožđe isključivo od registrovanih proizvođača iz Crne Gore. Plaćali smo ga u zavisnosti od procenta šećera koji je sadržalo, te je najmanja cijena bila 55 centi po kilogramu, a najveća 2, 10 za grožđe koje je sadržalo 26 odsto šećera", kazala je Maraš.

Otkupljivali smo vinsko grožđe isključivo od registrovanih proizvođača iz Crne Gore.

"U “Plantažama” smo još prije desetak godina obezbijedili materijal za svoje i potrebe crnogorskih proizvođača, a radi stimulisanja sadnje vinograda i promovisanja autohtonih sorti vinove loze, ove godine smo Nacionalnom udruženju vinogradara i vinara poklonili 50.000 kalemova", kazala je Maraš.

Verica Maraš

Jedino od vina ostvarujemo suficit

Direktorica “Plantaža” je navela da je vino jedini poljoprivredni proizvod od kojeg Crna Gora ostvaruje suficit od 13, 5 miliona eura, te će to preduzeće nastaviti sa akcijom otkupa grožđa i podjelom loznih kalemova.

Maraš je istakla da je posao godine u kompaniji bila berba vinskog grožđa, koja je počela 4. avgusta berbom bijele sorte šardonea, a završena 21. septembra berbom vranca, vodeće sorte vinskog grožđa u “Plantažama”.

"Ovogodišnja berba je počela nešto ranije u odnosu na prethodne godine, jer su vremenske prilike uslovile brže sazrijevanje. Tako je, prvi put ove godine izvedena i noćna berba, koja se isključivo odnosila na bijele vinske sorte sovinjon i šardone", kazala je Maraš.

Ovogodišnja berba je počela nešto ranije u odnosu na prethodne godine, jer su vremenske prilike uslovile brže sazrijevanje.

"Ovogodišnji prinos je nešto manji od planiranog, što je uslovljeno ekstremnim vremenskim prilikama u tri ljetnja mjeseca. Međutim, sirovina koju smo dobili ukazuje da će se ovogodišnja berba dugo pamtiti po izuzetnom kvalitetu", istakla je ona.

Direktorica je održala i kratku prezentaciju o aktuelnoj situaciji u našem vinogradarstvu i perpsektivama daljeg razvoja, a nakon toga su potpisani ugovori sa proizvođačima, od kojih su otkupljivali grožđe.

Premašili za 250.000 kilograma

Maraš je kazala da je berba breskve počela 24. maja i da je za 85 dana, koliko je trajala, ubrano rekordnih 1. 500. 000 kilograma breskve i nektarine.

"Proizvodni plan za ovu godinu iznosio je 1. 250. 000 kilograma, ali je, zahvaljujući izuzetno dobroj godini i rodu, premašen i time zabilježen rekord, kada je u pitanju ukupna ubrana količina sa površine od 83 hektara", kazala je Maraš.

Ubrane količine su, kako je kazala, bile odličnog kvaliteta, te su uspješno plasirane na tržište Srbije, BiH, Hrvatske i Rusije.

Sa 178 hektara zasada stonog grožđa, ove godine je, prema njenim riječima, ubrano 2,1 milion kilograma.

Bonus video: