Porodično okruženje i hraniteljstvo za kvalitetniji život u Komanskom mostu

Numanović je najavio da će se transformacija Komanskog mosta nastaviti i to kroz otvaranje grupnih kuća
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2011. 12:37h

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks ocijenio je da Crna Gora treba da bude ponosna na uslove boravka obezbijeđene za najranjivije grupe stanovništva.

On je nakon obilaska Specijalnog zavoda Komanski most kazao da je "inspiratativno i jako dobro što su vidjeli da zaposleni u zavodu pokušavaju da pruže najbolje moguće uslove za život korisnicima u ustanovi".

Perks je sa Ministrom rada i socijalnog staranja Suadom Numanovićem i direktorom zavoda Vasiljom Dušajem obišao dječiji paviljon, paviljone u kojima borave odrasli, kao i kuhinjski dio.

Numanović je najavio da će se transformacija Komanskog mosta nastaviti i to kroz otvaranje grupnih kuća. U Komanskom mostu trenutno živi desetoro djece, a kako je kazao Numanović, teži se da mališani budu premješteni u grupne kuće u kojima će se simulirati porodični ambijent.

"Dalja transformacija Komanskog mosta se nastavlja u sljedećih 4-5 godina.Transformacija ove institucije izazov je i za ostale koje zbrinjavaju stare osobe koje će isto tako pretrpjeti transformaciju", kazao je on.

Numanović je najavio da će se nadležni truditi da na lokalnom nivou otvore što veći broj servisa i dnevnih centara kako za djecu sa smetnjama u razvoju, tako i za starija lica. Prema njegovim riječima u svakoj opštini otvoriće se dnevni centri, kao i grupne kuće i drugi servisi za potrebe te kategorije stanovništva.

Perks je poručio da UNICEF sarađuje sa Ministarstvom na projektima reforme sistema dječije i socijalne zaštite koja se odnosi na zadržavanje osoba u porodičnom okruženju i razvijanje novih sistema hraniteljstva.

"Otvaranje odvojenog odsjeka za djecu u Komanskom mostu je privremeno rješenje i veoma je bitno da u međuvremenu uradimo sve što je moguće da im dok su ovdje pružimo najbolji kvalitet boravka", ocijenio je Perks.

Direktor Zavoda Komanski most Vaselj Dušaj dodao je da je nezadovoljan slabom posjetom roditelja i rodbine korisnicima ustanove. Kako je kazao preko Centra za socijalni rad zavod pokušava da ubijedi roditelje i porodice da dođu u posjetu svojim bližnjim, kao i da se nada poboljšanju situacije.

"Čak smo spremni kao ustanova, pošto je ekonomska situacija takva, da mi snosimo troškove prevoza i boravka samo da bi što više dolazili u posjetu. Oni se obraduju čim nekoga vide da ulazi na kapiju i svi misle da je posjeta za njih", kazao je on.

O zaljubljenima odlučuje stručna komisija

Na pitanje novinara "Vijesti" šta će Ministarstvo uraditi povodom slučaja Rožajca Idriza Bibića i štićenice Komanskog mosta, koji su zaprijetili samoubistvom ukoliko im direktor Zavoda ne dozvoli da skupa nastave život, Numanović je kazao da porodični zakon jasno precizira uslove kad neko ne može da stupi u porodičnu zajednicu.

"Staratelj je određen za jednog i drugog štićenika. Shodno Porodičnom zakonu stručna komisija će sa nivoa Centra za socijalni rad procijeniti sposobnost jedne i druge osobe da uđu u bračnu zajednicu", rekao je Numanović

Bonus video: