Na studentskom protestu političari nijesu dobrodošli

Nepravilna primjena bolonjske deklaracije, previsoke školarine u odnosu na plate, ali i nezadovoljstvo zbog odlaska u penziju sa 67 godina
65 pregleda 0 komentar(a)
Skupština, Foto: Vesko Belojević
Skupština, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.09.2011. 14:22h

Nepravilna primjena bolonjske deklaracije, previsoke školarine u odnosu na plate, ali i nezadovoljstvo zbog odlaska u penziju sa 67 godina i učešća svih građana sa 20 odsto u finansiranju usluga zdrastva, samo su neki od razloga koji su naveli studente da organizuju, kako kažu, mirno okupljanje u ponedjeljak u 12 sati ispred Skupštine Crne Gore.

Organizatori okupljanja, nevladina organizacija Studentska Unija Crne Gore, istakla je da predstavnici političkih partija nijesu dobrodošli na skup.

Presjednik Upravnog odbora Studentske unije Demir Hodžić, postdiplomac na Fakultetu političkih nauka rekao je da okupljanjem žele da, između ostalog, ukažu na mali broj sala na fakultetima i njihovu slabu opremljenost, nezadovoljstvo zbog smanjenja finansiranja pripravničkih plata, nezapošljavanje naših studenata u sezonskim poslovima i na loše uslove u studentskim domovima.

“ Svi smo se složili da su studenti previše letargični. Ovo je prva faza protesta. Ukoliko nam neki zahtjevi ne budu ispunjeni, bićemo mnogo agresivniji”, kazao je Hodžić.

Za prava hendikepiranih

Studentkinja Mima Ivanović istakla je probleme hendikepiranih studenata kao što su nepostojanje personalne asistencije, pristupačnog prevoza, gestovnih tumača za osobe sa oštećenim sluhom, nedostupnost literature za studente sa oštećenim vidom, te arhitektonsku nepristupačnost.

“Sve ovo osobe bez hendikepa možda ne primjećuju, ali studenti sa hendikepom itekako primjećuju, što u studentskim domovima, što na fakultetima, na putu do kuće i slično. Drago mi je što naše probleme možemo iskazati zajedno sa drugim studentima”, rekla je Ivanović.

Student političkih nauka Nemanja Bukilić naveo je da se studenti žestoko protive namještenim pripravničkim konkursima, te da je razlog velikog broja nezaposlenih diplomaca, njihovo prekobrojno upisivanje na fakultete.

“ Svoje druženje iz fakultetskih klupa nastavljamo u prostorijama Zavoda za zapošljavanje, jer se na našim fakultetima upisuje mnogo veći broj studenata nego što tržište rada zahtijeva”, rekao je Bukilić.

Pismo Lukšiću

Studentski parlament crnogorskog Univerziteta poslao je pismo premijeru Igoru Lukšiću, zahtijevajući razgovor o problemima finansiranja visokog obrazovanja, zapošljavanja studenata, studenstskog smještaja i ishrane, te neispunjeno obećanje izgradnje studentske Sale sportova.

“ Od našeg poslednjeg sastanka, koji smo održali četvrtog aprila, pa do danas, većina stvari o kojima je bilo riječi, a ticale su se poboljšanja studentskog standarda, nijesu realizovane, niti se govorilo o rješavanju navedenih problema", navodi se u pismu, koje potpisuje predsjednik organizacije Petar Golubović.

Bonus video: