Stari kanalizacioni sistem: Septičke jame pravo u obližnji potok

Vlasnici kuća koji žive uz potok, usred ljeta drže zatvorene prozore, a ne usuđuju se da sjede ni na terasama, jer je to od smrada nemoguće
129 pregleda 0 komentar(a)
baošići, kanalizacija, potok, Foto: Slavica Kosić
baošići, kanalizacija, potok, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.09.2011. 18:08h

Odmah poslije Nove godine trebalo bi da počne gradnja kanalizacionog kolektora za područje hercegnovske rivijere.

To neće u potpunosti riješiti problem zagađenja u tom dijelu opštine. U naselju Donje Vodice u Baošićima nema sekundarne kanalizacione mreže, a brojne septičke jame sprovedene su u potok iz kojeg se širi nepodnošljiv smrad i potencijalni su izvor zaraze.

Uprkos protestima mještana i inicijativi da se i sami uključe u rješenje tog problema, nadležni u Mjesnoj zajednici i Opštini ostaju nijemi.

Ljuti potok, koji teče kroz Baošiće u dužini od oko 230 metara, pretvoren je u otvorenu kanalizacionu cijev koja se uliva u more na jednoj od popularnih plaža u tom mjestu na hercegnovskoj rivijeri.

U ovom sušnom periodu u njemu nema druge, osim fekalne vode. Zato vlasnici kuća koji žive uz potok, usred ljeta drže zatvorene prozore, a ne usuđuju se da sjede ni na terasama, jer je to od smrada nemoguće.

Milorad Stojanović iz naselja Donje Vodice kazao je da je u njegovoj sobi, okrenutoj prema potoku, neizdržljivo boraviti, pa zato prozor ne otvaraju ni danju ni noću.

Potok jedino rješenje

U posljednjih nekoliko godina, u tom gusto naseljenom dijelu Baošića, iako ne postoji sekundarna kanalizaciona mreža, izgrađeno je više od 150 stanova za tržište.

Većina tih objekata ima neodgovarajuće septičke jame. Primjera radi, za objekat sa 30 stanova, poznat kao “Novokomet”, izgrađena je septička jama od samo šest kubika. Ona je često prelivala, a fekalije su plivale po ulici i dvorištima susjednih kuća. Tada se neko „dosjetio“, probio zid jame i ugradio cijev, čiji je ispust sproveo u potok.

Mještani, među njima i Stojanović, već šest godina „obijaju“ pragove nadležnih, ali ne mogu da nađu rješenje za svoj problem.

Mještani, među njima i Stojanović, već šest godina „obijaju“ pragove nadležnih, ali ne mogu da nađu rješenje za svoj problem.

Stojanović se zapitao zašto nijedan od investitora, prije dobijanja građevinske dozvole, nije bio uslovljen da izgradi dio sekundarne kanalizacione mreže, kao što ih je Elektrodistribucija prije dozvole za priključenje na mrežu uslovila gradnjom novih trafo-stanica.

Stojanović tvrdi da su Baošićani, koji se kao glavnom ili sporednom djelatnošu bave turizmom, i ove godine pretrpjeli štetu zbog toga, ali i drugih neriješenih problema u njihovom mjestu. Jetko primjećuje da “nadležni redovno ubiraju poreze i druge namete od građana, ali se ne zna kuda taj novac ide.

Stojanović: Šta bi sa obećanjima

Predsjednik Opštine Dejan Mandić tvrdi da lokalna vlast pomaže u svim situacijama gdje se građani samoorganizuju i pokažu inicijativu. On je objasnio da su na taj način do sada riješili brojne, prije svega, komunalne probleme u Opštini.

Mandić je kazao da je Opština najčešće investirala trostruko veću sumu od one koju su uspjeli da obezbijede građani. Projekat kanalizacije za Donje Vodice je završen, jer su mještani svojevremeno za to platili po 50 eura.

Oni su, kazao je Stojanović, spremni i da participiraju u gradnji kanalizacione mreže, ali očekuju da nadležni iz Mjesne zajednice preuzmu organizacioni dio te akcije.

Stojanović je podsjetio gradonačelnika da nije ispunio brojna predizborna obećanja, među kojima i ona iz oblasti poboljšanja infrastrukture, pa ga je zato prozvao da podnese ostavku.

Bonus video: