Mještani Lazina uz novi put dobili i deponiju smeća

Mještani Lazina nebrojeno puta obraćali su se nadležnim organima, ali su dobili samo obećanja da će deponija biti uskoro uklonjena
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2011. 17:36h

Parcela pored nekadašnjeg Doma na Lazinama koja je tokom rekonstrukcije starog puta Danilovgrad - Spuž - KP dom, investitoru i izvođaču radova poslužila za postavljanje privremenog gradilišta, pretvorila se u deponiju.

Mještani Lazina nebrojeno puta obraćali su se Javnom komunalnom zanatskom preduzeću Danilovgrada (JKZP), Direkciji za saobraćaj, Opštini , Komunalnoj policiji, izvođaču radova, međutim, dobili su samo obećanja da će deponija biti uskoro uklonjena.

Kako je kazao jedan od mještana Velibor Đurović, dopis u kom mještani mole da se deponija ukloni potpisalo je 55 stanovnika Lazina i 21. marta dostavili su ga direktoru tadašnjeg JKZP Darku Đuričkoviću.

“Prije više od vijeka, naši preci odlučiše da od svojih imanja izdvoje i stvore takozvani komun koji su zajednički koristili. U posljednje vrijeme izloženi smo pravim nasiljem komšija iz čitavog prostora Kosovog Luga, a i šire, koji deponuju smeće i razni komunalni, građevinski otpad, mrtve životinje na našim imanjima”, zapisali su oni u tom dopisu, navodeći da je JKZP postavio kontejner bez ikakvog pitanja i saglasnosti, te da je kontejner stalno pun, a da je smeće razbacano u krugu od sto metara oko njega.

Zatražili da se kontejner ukloni

“Deponija napravljena na imanju mještana, donosi im i velike nevolje. Pored zaraze koja prijeti sa tog mjesta, nesnosnog smrada koji se širi zbog uginulih životinja i njihovih djelova koji se tu bacaju, oni su izloženi i raspravama sa ljudima koji misleći da je to “regionalna” deponija i tu istovaraju smeće” priča Đurović.

On je pojasnio da su kada se gradio put, na sastanku sa predstavnicima Opštine dogovorili da tu bude istovareno nekoliko kamiona pijeska kako bi se obnova puta olakšala, ali niko nije pominjao deponiju.

“Mi smo osposobljeni za odvoz komunalnog otpada, ali ne i za odvoz šuta i građevinskog otpada, međutim trajno rješenje je sačinjavanje plana i nabavka mehanizacije i za to”, kazao je on.

Rukovodilac ekonomsko - pravnog sektora JKZP Zdravko Simonović je naveo da je problem nedostatak mehanizacije, ali da će novoformirano preduzeće dobijanjem mehanizacije trajno riješiti taj i slične probleme.

“Mi smo osposobljeni za odvoz komunalnog otpada, ali ne i za odvoz šuta i građevinskog otpada, međutim trajno rješenje je sačinjavanje plana i nabavka mehanizacije i za to”, kazao je on.

Antović: Riješićemo problem vrlo brzo

Dragan Antović, direktor danilovgradske Direkcije za saobraćaj, koju mještani krive za nastanak deponije potvrdio je da parcela kod nekadašnjeg Doma omladine u Lazinama, koja se vremenom pretvorila u deponiju, nije tokom izvođenja radova na starom putu imala tu namjenu i da je preduzeće “Tehno put” kao izvođač radova na tom mjestu dobilo dozvolu da formira privremeno gradilište.

“Tu je bila postavljena privremena adminstracija, nadzorni organi i smješten neophodni materijal za obnovu puta. Deponija je nastala kasnije”, kazao je on. Prema njegovim riječima, stanovnici Lazina ovih dana mogu očekivati uklanjanje deponije, jer su nadležne ustanove, naglasio je Antović, postigle dogovor da se počne sa uklanjanjem smeća.

“To će vrlo brzo biti riješeno. Dogovor o uklanjanju deponije je postignuti i ovih dana se počinje sa radovima”, kazao je on. Na Lazinama se nadaju da ovo neće biti samo jedno u nizu obećanja kakva slušaju prethodnih mjeseci.

Galerija

Bonus video: