Zdravstveni radnici kreću u štrajk upozorenja

Odluku o štrajku donijele su sve zdravstvene sindikalne organizacije u Crnoj Gori jednoglasno, javlja televizija Vijesti
67 pregleda 0 komentar(a)
ljekari, bolnica, KC, klinicki centar, Foto: Luka Zeković
ljekari, bolnica, KC, klinicki centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.09.2011. 15:05h

Povećane zarada poslanicima za oko 470 eura, kap je koja je prelila čašu medicinskih radnika, koji su za 10. oktobar zakazali jednosatni štrajk upozorenja.

Ukoliko predstavnici Vlade ni tada ne budu imali sluha za njihove zahjteve, krenuće u generalni štrajk.

Dva sindikata zdravstva, pri Uniji slobodnih sindikata i Savezu sindikata saglasni su da je ovo jedini način da ukažu na status zaposlenih u toj struci, jer mi upozorenja i molbe do sada nijesu urodili plodom.

Vidjećemo oćemo li radikalizovati proteste, ne daj Bože da se zdravstvo digne, poručila je Krivokapić

Baš u trenutku kada su poslanici izvojevali povećanje mjesečnih primanja za skoro 500 eura, koliko je prosječna zarada medicinara, iz Vlade je stigao odgovor da budžet ne bi izdržao namet koji traže zaposleni u zdravstvu.

Iz sindikata tvrde suprotno, i kažu da jedino traže da im se plate vrate na nivo iz 2009 godine. Kada se to pretvori u brojke, zahtjevi sindikalaca izgledaju ovako:

  • medicinske sestre treba da primaju umjesto dosadašnjih 270, 330 eura
  • ljekari 550, dok sada primaju 80 eura manje
  • ljekari specijaliste, čija je prosječna zarada 560, da imaju primanja od 650 eura

Traže povećanje od 20 odsto

Predsjednik sindikata zdravstva pri USS dr Vladimir Pavićević, kazao je da će kampanja za štrajk krenuti odmah, a da će u okviru nje upoznate sve zapsolene i poslodavce sa njihovom namjerom da jednosatnim štrajkom upozore na probleme koji ih tište.

Ukupna primanja zdravstvenih radnika u proteklih godinu i po konstantno se smanjuju

"Tražimo prosječno povećanje zarada za 20 odsto u odnosu na sadašnje, što nije povećanje već samo vraćanje onoga što nam je oduzeto od 2009. godine", rekao je on.

On je doveo u pitanje i proširenje zahjeva ukoliko štrajkovi uzmu maha.

Sindikalci su osam mjeseci radili na Granskom kolekvitnom ugovoru, koji su potpisale obje sindikalne organizacije, ali predstavnici Vlade nikako da ga prihvate, tvrde čelnici sindikalnih organizacija.

Sastanak sa Radunovićem 3. oktobra

Predsjednica sinikata zdravstva pri SSCG dr Ljiljana Krivokapić, kazala je neposredno prije konferencije razgovarala sa ministrom dr Miodragom Radunovićem, od kojega je dobila najavu sastanka 3. okobra, na kojem će biti dogovorena Vladina verzija GKU.

Zbog stezanja kaiša, zaposleni u zdravstvu su morali da zaborave na naknadne za prevoz, oporezovan im je topli obrok...

Krivokapić je kazala da to ne mijenja njihove namjere, te da će se štrajk upozorenja svakako održati kada je i zakazan.

“Vidjećemo oćemo li radikalizovati proteste, ne daj Bože da se zdravstvo digne. Ne štrajkujemo zbog volje, već zbog nevolje”, poručila je Krivokapić.

Ona je kazala da su poslanicima odmah povećane plate, da se za to našao novac, a isto tako i za službenike Skupštine Crne Gore.

Ukupna primanja zdravstvenih radnika u proteklih godinu i po konstantno se smanjuju. Zbog stezanja kaiša, zaposleni u zdravstvu su morali da zaborave na naknadne za prevoz, oporezovan im je topli obrok i regres, a zarade su smanjene sedam odsto.

Prema procjenama sindikalaca, ukupna primanja su smanjena za 20 odsto, zato oni traže da se za isti procenat i povećaju.

Bonus video: