Početak nautičke sezone u Gradskoj luci u HN: Umjesto Italijana dolaze Poljaci

Agencija za gazdovanje gradskom lukom Škver u februaru je dobila novi montažni objekat koji uz stari sada ima kancelariju, skladište i prostor za garderobu, a tu će i turisti moći da dobiju potrebne informacije i promotivni materijal
183 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2018. 13:48h

Nautičku sezonu u Gradskoj luci ove godine otvoriće Poljaci koji stižu sa dva katamarana I 18 krstaša.

Nakon 12 godina prekojadranska regata "EST 105", koja je otvarala sezonu , iz hercegnovske luke “preseliće se u Porto Montenegro u Tivtu, jer je za 60-ak plovila koliko je prosječno doplovljavalo iz Barija u Italiji, nedovoljan prostorni kapacitet Gradske luke Škver. Predrag Vukčević predsjednik JK Jugole Grakalić, koji je uz Univerzitetski sportski centar iz Barija bio organizator regate, kaže I da su Italijani tražili da im se osigura svaki brod koji vezan, što nijedna osiguravajuća kuća ne želi da prihvati. “Regata je bila projekat našeg kluba i grada I zatoItalijani neće moći da je prisvoje, već će predstojeća EST 105 biti prva”, a ne 13 ta, tvrdi Vukčević.

Podsjećamo da je lani dio učesnika regate bio u Porto Montenegru, a dio u Gradskoj luci Škver. Italijani su odbili da slična organizacija bude I ove godine.

Direktor Agencije za gazdovanje gradskom lukom Božo Ukropina objašnjava da su Opština i Agencija bile spremne da, kao i prethodnih godina, daju finansijsku i logističku podršku toj tradicionalnoj manifestaciji.

Za ovogodišnju turističku sezonu u Gradskoj luci sanirali elektroinstalacije, sve montažne bitve su učvršećene, a preostaje da se prekontrolištu svi vezovi u vodi. Kompletna oprema je nabavljena još zimus, a poslove će odraditi u srijedu i četvrtak, kazao je Ukropina. Luka i ovu sezonu dočekuje bez toaleta I tuševa čije se postavljanje najavljue deset godina.

Agencija za gazdovanje gradskom lukom Škver u februaru je dobila novi montažni objekat koji uz stari sada ima kancelariju, skladište i prostor za garderobu, a tu će i turisti moći da dobiju potrebne informacije i promotivni materijal.

Ukropina očekuje da ovogodišnja sezona bude na nivou prošlogodišnje, koja je bila rekordna.

Gradsku luku u Herceg Novom je 70-tih godina devetnaestog vijeka izgradila Austro Ugarska koja je tada upravljala Bokom. Današnje gabarite dobila je 50-tih godina prošlog vijeka. Lukobran je dug 200 metara, a širina je od 6 do 15 metara.

Prema strategiji razvoja gradske luke, kojajoš nije usvojena, između ostalog, predviđa se sanaciju južnog lukobrana i izgradnja novog zapadnog, produžetak doka za 60 metara, a kao luka nautičkog turizma, broj vezova bio bi udvostručen. U turističke sadržaje i objekte obalnog dijela luke predviđeno je ulaganje od oko 2,5 miliona eura, dok bi radovi na južnom i zapadnom valobranu zajedno koštali oko 3,5 miliona eura.

Galerija

Bonus video: