Romi iz Rakonje: Pustite da gradimo ili nas iselite

Romi su kazali da im je dosta obećanja, te da traže da im se omogući da žive bez neizvjesnosti i adaptiraju postojeće kuće
142 pregleda 0 komentar(a)
Romi Bilelo Polje Rakonje, Foto: Beća Čoković
Romi Bilelo Polje Rakonje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 26.09.2011. 19:23h

Tridesetak Roma iz naselja Rakonje okupilo se ispred Opštine negodujući što još ništa nije urađeno u vezi s njihovim izmještanjem iz tog naselja.

Iz bjelopoljske lokalne uprave je prije četiri godine najavljeno da će izmjestiti 25 porodica sa oko 200 članova RAE populacije iz tog prigradskog naselja i od tada im je zabranjeno da grade bilo šta na svojim objektima ili dvorištima.

Predstavnica Roma Marija Božović kazala je da su razočarani u obećanja koja je dao bivši gradonačelnik Tarzan Milošević.

“Mi smo svi starosjedioci u romskom naselju Rakonje, a Milošević nam je prije četiri godine obećao da ćemo biti izmješteni na drugu lokaciju. Dosta nam je obećanja i tražimo da nam omoguće da živimo bez neizvjesnosti i adaptiramo postojeće kuće.

Pojavljuju se kojekakvi inspektori i prijete da će srušiti objekte ukoliko budemo radili bez njihovog znanja i zaista ne znamo šta da činimo. Niko od naših sunarodnika iz Rakonja nije upošljen.

Tražimo da nas izmjeste na drugu adekvatnu lokaciju ili otkupe naše kuće i mi ćemo poći trbuhom za kruhom, kao što čini sav normalan svijet”, kazala je Božovićeva.

Morao da sruši da ga ne bi kaznili

Ona je poručila da će biti prinuđeni da se obrate međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava ukoliko se njihov položaj ubrzo ne popravi.

Njen bratanić Ermin Selimović kazao je da u dvije ruinirane sobe živi 15 članova njegove familije.

“Nedavno sam uz kuću dogradio jednu prostoriju i odmah su došli inspektori. Zaprijetili su da će me kazniti 1.500 eura ukoliko to ne srušim i morao sam se povinovati njihovoj naredbi.

U kuću mi ulijeva voda, tako da radnici vodovoda često intervenišu i na tome smo im zahvalni”, kazao je Selimović, napominjući da je naselje smješteno uz samu magistralu, što im predstavlja veliki problem posebno pješacima i djeci.

Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović ranije je kazao „Vijestima“ da je problem što pripadnici te populacije ne žele da žive kolektivno u stambenoj zgradi.

“Imajući u vidu činjenicu da su im kuće naslonjene uz samu magistralu i da se događalo dosta saobraćajnih udesa sa tragičnim epilogom, neophodno je njihovo izmještanje i to treba očekivati u dogledno vrijeme”, kazao je Obradović.

Bonus video: