Odrediti “Ne zone” za izgradnju brana

Neophodno je da se pokrene intenzivna kompanja sa međunarodnom komunikacijom i lobiranjem, da se ujedine mreže očuvanja prirode
0 komentar(a)
Moraca, Foto: Boris Pejović
Moraca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.09.2011. 14:33h

Izgradnja hidroelektana prijeti budućnosti rijeka na Balkanu, a broj i lokacije planiranih brana ima za cilj maksimalno iskorišćenje energije, dok je princip ekološkog planiranja zanemaren, uporili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

"Preostale netaknute rijeke na Balkanu imaju veliku važnost u zaštiti biodiverziteta i dragulji su od Evropske važnosti"

CZIP organizovaće sjutra u 9 sati u kancelariji na Trgu Bećir bega Osmanagića, kod Sahat kule radionicu o važnosti zaštite biodiverziteta preostalih netaknutih rijeka. Kako su saopštili neophodno je da se pokrene intenzivna kompanja sa međunarodnom komunikacijom i lobiranjem, da se ujedine mreže očuvanja prirode, da se rad skoncentriše protiv specijalnih projekata izgradnje brana, te da se ide ka strategiji određivanja “NE zona” za izgradnju.

“Projekat “The Blue Heart of Europe – Save the Balkan Rivers” (“Plavo srce Evrope – Sačuvajmo rijeke Balkana) ima za cilj da balkanske rijeke koje još uvijek imaju visok značaj za očuvanje biodiverziteta, a u opasnosti su od izgradnje brana, učini “svjetski poznatim” da bi ih zaštitio. Moramo učiniti vrijednodti i prijetnje vidljivim Evropskoj zajednici”, poručili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Kako su saopštili preostale netaknute rijeke na Balkanu imaju veliku važnost u zaštiti biodiverziteta i dragulji su od Evropske važnosti. One posjeduju ogromno bogatstvo kraških rijeka i dom su jedinstvenim i globalno ugroženim endemičnim vrstama riba i mekušaca, pa visoki endemizam čini rijeke Balkana prioritetnim ekoregionima za globalnu zaštitu biodiverziteta.

Bonus video: