Poslodavci nerado zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Mislim da poslodavci nijesu dovoljno upoznati sa subvencijama i da je to glavni razlog zašto se osobe sa invaliditetom ne zapošljavaju, kaže Žugić
0 komentar(a)
invalid, Foto: Nenad Mandić¸ arhiva "Vijesti"
invalid, Foto: Nenad Mandić¸ arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.09.2011. 17:26h

Poslodavci u Crnoj Gori još „bježe“ od zakonske obaveze da zaposle osobe sa invaliditetom. Umjesto toga, mnogo se češće odlučuju da izdvoje novac za Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, nego da im pruže mogućnost da pokažu da znaju, mogu i hoće da rade i zarade.

Predstavnici Udruženja za pomoć osobama ometenim u psihofizičkom razvoju Nikšić i Biroa rada smatraju da su glavni razlozi takvog stanja neobaviještenost poslodavaca o zakonskim subvencijama koje dobijaju ako zaposle osobu sa invaliditetom, kao i nepoznavanje radnih sposobnosti tih osoba. Zbog toga su, u okvitu projekta prekogranične saradnje „Osobe sa invaliditetom u središtu društvene kohezije ’Sunčane radionice’“, koji realizuju u saradnji sa partnerima iz Trebinja, a finansira ga EU, organizovali u Nikšiću okrugli sto sa poslodavcima.

Okruglom stolu prisustvovao je mali broj poslodavaca, a predsjednica Udruženja i menadžer projekta Miluša Žugić je kazao da im je želja da promovišu osobe sa invaliditetom i dokažu da oni mogu mnogo toga da rade, i da budu korisni članovi društva.

“Mislim da poslodavci nijesu dovoljno upoznati sa subvencijama i da je to glavni razlog zašto se osobe sa invaliditetom ne zapošljavaju. Zakon je precizan, a subvencije nijesu male – jer 75 odsto plate daje država, a poslodavci imaju pravo na prilagođavanje radnog mjesta u visini do 2.500 eura“, kazala je Žugić.

Ona je podsjetila da je projekat, u kome je zaposleno pet osoba sa invaliditetom, a 15 je radno angažovano, počeo 1. januara, da traje 12 mjeseci i da u okviru njega rade suvenire od različitog materijala.

„Ne postoji nijedna osoba koja ne može nešto da radi, samo treba pronaći u njima ono što dobro znaju. Mislim da su te osobe i mnogo odgovornije u poslu od drugih, tako da nema razloga da se poslodavci tako ponašaju i plaše se da te osobe neće odrađivati posao kako treba“, kazao je Mirjačić

Odštampan je i katalog proizvoda koji se prave u nikšićkoj „Sunčanoj radionici“ i poslodavci su se mogli uvjeriti da osobe sa invaliditetom, samo ako im se pruži šansa, mogu i znaju da rade.

Slobodan Mirjačić, savjetnik u nikšićkom Birou rada, kazao je da se nada da će zakon „natjerati“ poslodavce da počnu zapošljavati osobe sa invaliditetom.

„Ne postoji nijedna osoba koja ne može nešto da radi, samo treba pronaći u njima ono što dobro znaju. Mislim da su te osobe i mnogo odgovornije u poslu od drugih, tako da nema razloga da se poslodavci tako ponašaju i plaše se da te osobe neće odrađivati posao kako treba“, kazao je Mirjačić.

Ni u Trebinju nije mnogo bolja situacija. Rijetki su slučajevi da neko u privatnom sektoru zaposli osobu sa invaliditetom. “Od rata do danas zaposleno je dvoje mladih sa lakim mentalnim smetnjama i četvoro u sastavu Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama. Malo je bolja situacija kada su u pitanju invalidi rata“, kazala je Mira Ćuk, direktorica Centra za socijalni rad iz Trebinja.

Bonus video: