U podgoričkim vrtićima tijesno, roditelji nisu sigurni u kvalitet rada u tim uslovima

U prostoriji u kojoj smo bili nije bilo dovoljno stolica za svu djecu, a kada jedu, tu je kao u košnici, kažu roditelji
59 pregleda 0 komentar(a)
vrtici_1, Foto: V.Belojević
vrtici_1, Foto: V.Belojević
Ažurirano: 25.09.2011. 17:05h

Preveliko interesovanje roditelja za upis djece u vrtiće doveo je do toga da pojedini budu preopterećeni, što je slučaj i sa vaspitnom ustanovom „Đina Vrbica”, gdje prema riječima roditelja, u učionicama od 25 do 30 kvadrata boravi preko pedesetoro djece.

Roditelji su zabrinuti da li njihova djeca u takvim uslovima mogu biti kvalitetno edukovana.

"U prostoriji u kojoj smo bili nije bilo dovoljno stolica za svu djecu, a kada jedu, tu je kao u košnici. Teško je organizovati i pedesetoro ljudi, a kamoli toliko djece", kažu roditelji.

Ističući kako djecu paze samo dvije vaspitačice i jedna pomoćnica, roditelji koji su se obratili redakciji smatraju da treba povećati i broj osoblja kako bi mališani bili adekvatno zbrinuti.

"Doći ćemo u situaciju da troje djece spava na jednom krevetu. Sada je podnošljivo, jer po lijepom vremenu djecu mogu izvesti napolje, ali mogu zamisliti kako će biti kada padne kiša i kada svi budu morali biti u istoj prostoriji", kazali su roditelji.

Slična situacija je i u centralnom vrtiću JPU “Ljubica Popović”, gdje prema tvrdnji roditelja u jednoj grupi ima i po 48-oro djece.

"Doći ćemo u situaciju da troje djece spava na jednom krevetu. Sada je podnošljivo, jer po lijepom vremenu djecu mogu izvesti napolje, ali mogu zamisliti kako će biti kada padne kiša i kada svi budu morali biti u istoj prostoriji", kazali su roditelji.

"Prema evidenciji dviju podgoričkih predškolskih ustanova broj upisane djece u grupama nije identičan broju prisutne djece u toku jednog dana. Razloga za to ima više, jer boravak u vrtićima nije obavezan", tvrdi ona.

Neki od razloga su, kako je istakla, što se kod djece tog uzrasta formira imunitet i u tom periodu najčešće preboluju i dječije bolesti, a često se dešava da ukoliko dijete ne prođe uspješno kroz fazu adaptacije, bude ispisano iz vrtića.

Tomović je objasnila da u vrtiću JPU „Đina Vrbica“ na Bulevaru Save Kovačevića, prema informacijama iz uprave vrtića, sva djeca ne ostaju na spavanju, već jedan broj njih odlazi nakon ručka. Da bi se prevazišla situacija većeg broja prisutne djece u grupama, koja je najizraženija u septembru, ona je istakla da zaposleni u JPU „Đina Vrbica“ ulažu ogroman napor da djecu adaptiraju i pripreme za vaspitno-obrazovni rad. Kazala je da je za boravak djece u brojnim grupama angažovana i ispomoć – vaspitači i medicinske sestre, 12 pripravnika - vaspitača kao i 15 personalnih asistenata.

"Broj djece u vaspitnim grupama je različit i zavisi od uzrasta i prostora radne sobe. Radi rasterećenja vaspitnih grupa, uprave podgoričkih vrtića su sve raspoložive prostorne kapacitete stavile na raspolaganje djeci, što je bila praksa i prethodnih godina i vaspitno-obrazovni proces je funkcionisao bez ikakvih problema", kazala je Tomović.

U osam vaspitnih jedinica JPU Ljubica Popović ove godine upisano je 2.930 mališana, oko trista više nego lani

U osam vaspitnih jedinica JPU Ljubica Popović ove godine upisano je 2.930 mališana, oko trista više nego lani.

Kako bi smjestili prekobrojan broj djece koji je upisan, direktorica te ustanove Slavica Luburić, obijasnila je da „su bili prinuđeni da, za tu namjenu, preurede sedam novih prostorija“.

"Takođe, veliki broj djece smještene u vaspitnim grupa nastojali smo i da nadomjestimo, angažovanjem većeg broja vaspitača, tako da se radno vrijeme dva vaspitača preklapa od 10.40 do 12 sati, a o djeci brinu i medicinske sestre“, kazala je Luburić.

U većim vaspitnim jedinicima, kako je dodala, o djeci brinu i po dvije medicinske sestre na trijaži i personalni asistenti zaduženi za djecu sa posebnim potrebama.

Luburić smatra da i pored toga što u toj ustanovi „ulažu velike napore da boravak djece bude kvalitetan i ispunjen odgovarajućim pedagoškim sadržajima, izuzetno veliko interesovanje za za upis u vrtić, nameće potrebu proširenja kapaciteta predškolskih ustanova“.

Gradu fale vrtići

Tomović je kazala da prema Master planu ulaganja u infrastrukturu u sektorima obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta i državne uprave za period od 2011. do 2020. godine Vlada u saradnji sa resornim Ministarstvom planira da izgradi 16 objekata za potrebe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, od čega 7 u glavnom gradu.

"U toku je izgradnja vrtića u Golubovcima, dok se u toku 2012. godine planira početak radova na tri objekta dječjih vrtića u Podgorici i jednog u Tuzima, za 2015. godinu planira se rekonstrukcija i dogradnja jednog objekta u Podgorici, a za 2016. godinu planirana je izgradnja još jednog vrtića u Podgorici", navela je Tomović.

Najviše do 25 djece u grupi

Prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, u zavisnosti od uzrasta, broj upisane djece u vaspitnoj grupi za primarni program je: 12 za djecu do dvije godine, 14 za djecu od dvije do tri godine, 10 za djecu u mješovitoj grupi do tri godine, 20 za djecu od tri do četiri godine, 24 za djecu od četiri do pet godina, 25 za djecu od pet do šest godina i 20 za djecu u mješovitoj grupi od tri do šest godina. Kako je navedeno, broj djece u vaspitnim grupama za kraći, specijalizovani, posebni i druge programe utvrđuje se tim programima.

"Izuzetno od stava 2 ovog člana, broj djece u vaspitnoj grupi može se povećati, po odobrenju Ministarstva. U vaspitnoj grupi u kojoj su uključena djeca sa smetnjama u razvoju, broj djece se može smanjiti, po odobrenju Ministarstva", navedeno je u zakonu.

Bonus video: