Đurović pozvao Tužilaštvo i policiju da se pozabave poslovanjem RTCG

Savjet je prihvatio mjere i preporuke DRI i obavezao generalnog direktora da počne sa njihovom realizacijom
0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Vijesti online
Goran Đurović, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 23.09.2011. 19:01h

Član Savjeta Radio-televizije Crne Gore Goran Đurović pozvao je policiju i tužilaštvo da se pozabave poslovanjem u Javnom servisu.

Đurović je pojasnio da uporište za takav apel nalazi u izvještajima Državne revizorske institucije i Poreske uprave.

“Neobračunavanje poreza i doprinosa je krivično djelo, tu nema dileme”, kazao je Đurović na sjednici Savjeta RTCG.

DRI dala je u konačnom izvještaju negativno mišljenje na finansijski izvještaj RTCG za 2010. godinu i utvrdila brojne nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju.

Član Senata DRI Branislav Radulović kazao je ranije da su oni završili svoj posao, a da eventualna odgovornost rukovodstva RTCG može da bude predmet interesovanja drugih državnih organa.

Savjet je na sjednici jednoglasno prihvatio 13 mjera i preporuka DRI i obavezao generalnog direktora da počne sa njihovom realizacijom.

Savjet je zaključio da izvještaj DRI i nedavno usvojena strategija razvoja treba da budu polazne osnove po kojima će da se razvija RTCG, kao i da je državna revizija praktično potvrdila raniji stav Savjeta koji je krajem juna odbio da usvoji finansijski izvještaj za 2010. godinu.

Upravo zbog neprihvatanja tog izvještaja, odnosno sumnji u pojedine stavke iz finansijskog izvještaja, većina u Savjetu je krajem jula i smijenila generalnog direktora Branka Vojičića.

Preporuke su ostvarive

Njegov nasljednik Slavko Šepić istakao je da su mjere i preporuke DRI “realno ostvarive” u sljedeće pola godine.

“To je imperativ, pitanje je samo kako, treba napraviti plan. Već iduće nedjelje ću vam ga dostaviti”, kazao je Šepić, istakavši da izvještaj DRI doživljava kao “vrlo dragocjenu pomoć” menadžmentu RTCG.

Član Savjeta Draško Đuranović, koji je glasao protiv smjene Vojičića uz obrazloženje da treba sačekati nalaz DRI, ocijenio je da izvještaj govori “o sistemskom haosu u kojem se RTCG nalazi više godina”.

Vojo Banović koji takođe nije digao ruku za Vojičićev odlazak, kazao je da nije zadovoljan zbog navoda u izvještaju, ali je istakao da je “zadovoljan što se ne pominju nezakonitosti”.

Ironični komentari i spočitavanja

Članovi Savjeta koji su smijenili Vojičića upravo zbog sumnji koje su potvrđene u izvještaju DRI s nevjericom su vrtjeli glavom, a Đurović je dobacio da su i te kako konstatovane nezakonitosti.

“Možda ne čitate isti izvještaj”, ironično je prokomentarisao predsjednik Savjeta Duško Simonović.

To se nije dopalo Banoviću, pa je nedugo potom spočitao Simonoviću da radije govori za “YouTube”, alidirajući na ranije tajno snimljeni i objavljeni audio-snimak u kojem je predsjednik Savjeta izvrijeđao čelne ljude RTCG.

“Ja barem uvijek govorim istinu”, odgovorio mu je Simonović.

U okviru razmatranja osmomjesečnog finansijskog izvještaja konstatovano je da je RTCG uštedjela oko 100.000 eura, prije svega na račun umanjenja zarada do kojeg je došlo zato što su varijabile praktično ukinute.

Zbog toga je i prosječna zarada u RTCG za avgust iznosila tek nešto više od 400 eura.

Savjet je jednoglasno usvojio Pravilnik o poslovnoj tajni.

Za prenose i filmove 2,85 miliona

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) su saopštili da je RTCG od 2006. do 2010. godine potrošila gotovo tri miliona eura za emitovanje filmskog programa i sportske prenose.

Pozivajući se na podatke dobijene od menadžmenta RTCG, iz CGO su saopštili da je 1,1 milion eura potrošeno za emitovanje filmskog programa, a 1,75 miliona za sportske prenose.

Navodi se da je RTCG prošle godine na ime službenih putovanja u inostranstvo potrošila 179.154 eura za dnevnice i još 60.421 euro za “pokriće putnih troškova u inostranstvo”.

Po istom osnovu ove godine je utrošeno skoro 43.000 eura

Bonus video: