MANS doveo ovcu Mišku na šišanje kod Krivokapića

Na pitanje zašto ne može Miška u Skupština, kad tamo ulaze “mnoge druge ovce”, iz skupštinskog obezbjeđenja su odgovorili da postoje propisi
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 18:18h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) izvela je ispred crnogorske Skupštine performans pod nazivom “Ošišaj me”.

Aktivisti MANS-a pokušali su da ovcu, po imenu “Miška”, da uvedu u Skupštinu kako bi predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću dali da je još malo ošiša.

“Danas smo ovdje došli da kažemo poslanicima da se ne śekiraju, ne sjekiraju, ne sekiraju i ne sjekiraju, jer dok ima ovaca za šišanja oni mogu lako da nastave ovako. Imajući u vidu da je prvi čovjek parlamenta najodgovorniji za ovakvu situaciji mi ćemo sada poći da mu damo ovcu da je ošiša još malo, iako znamo da mu odavno ne treba vuna, jer je džemper zamijenio Arminijem”, kazala je izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović.

Ovca Miška

Ističući kako je poslanicima trebalo četiri godine da se dogovore oko izbornog zakona, ona je istakla da su se predstavnici naroda nakon toga lako častili.

“Ali u istom tom periodu od četiri godine nijesu mogli da postignu konsenzus oko osnivanja Odbora za praćenje rada Vlade u dijelu borbe protiv korupcije, nijesu mogli da nađu način da obezbijede odbor koji bi razmatrao građanske predstavke nas građana koji ih finansiramo, ali istog časa kad se radilo o njihovim džepovima, naravno, konsenzus nije bio nikakav problem. Isti ti poslanici su za te četiri godine u prosjeku radili šest puta manje nego prosječan građanin, za četiri puta veću platu, a dobro znamo da u parlamentu ima onih poslanika koji nikad nijesu usta otvorili”, poručila je Ćalović.

Ona je kazala da se plaši da ima mnogo više ovaca koje nijesu ispred parlamenta, a koje “vrlo uporno prate i dozvoljavaju ono što se dešava u skupštini”.

Na pitanje ko je ovci dao ime Miška, Ćalović je istakla da je ona došla sa imenom.

Miška nije mogla u SkupštinuKada je pokušala da uvede Mišku u Skupštinu, skupštinsko obezbjeđenje zaustavilo je Ćalovićevu u tom naumu.

“Žao mi je, ali ne možete ući”, rečeno je Ćalovićevoj.

Na pitanje zašto ne može Miška u Skupština, kad tamo ulaze “mnoge druge ovce”, iz skupštinskog obezbjeđenja su odgovorili da postoje propisi koji se moraju poštovati.

“Mi ćemo onda sačekati da vidimo hoće li doći neki poslanik da mu ponudimo da ošiša našu drugaricu Mišku”, kazala je Ćalovićeva.

Cijepali i drva

Aktivisti MANS-a cijepali su i drva ispred zgrade Skupštine, aludiraju tako na izjavu Miodraga Vukovića (DPS), uoči priče o povećanju zarada poslanicima, da oni ne cijepaju drva.

Nosili su i majice na kojima je pisalo “profesor-drvosječa”, “doktor-drvosječa”, “policajac-drvosječa”, kao i majicu na kojoj je pisalo “poslanik-mislilac”.

"Jesu li oni toliko pametni da su izmislili toplu vodu?"

Predstavnica NVO Sigurna ženska kuća “Nora” Iz Nikšića Vesna Sekulić pitala je “godpodu” u parlamentu jesu li oni toliko pametni “da su izmislili topli vodu”.

“Oni ne umiju ni precrtati zakone zemalja iz okruženja. Sram ih i stid bilo. I traže povećanje 2.300 eura, kako ih nije sram, u kojoj zemlji oni žive, je li ovo njihova ili naša zemlja. Narode, jeste li vi stoka jedna, zašto se ne bunite i tražite svoja prava”, pitala je Sekulić.

Ona je istakla da su djeca intelektualaca na Birou rada sa prosječnom ocjenom deset, dok djeca poslanika studiraju u inostranstvu.

“Oni ne plaćaju struju, njhove žene ne kuvaju kod kuće ručak, no šetaju od hotela do hotela. Zašto im trebaju tolike pare, je li za drogu preko naših leđa. Nećemo to dopustiti, ima još poštenog naroda”, poručila je Sekulić.

Bonus video: