Popović, Kočan i Pavlović: Tužilaštvo je saučesnik u zločinu

"Ćutanjem Tužilaštva o odgovornosti Đukanovića za deportacije prijeteće poruke postale su još ozbiljnije, a ugroženost naše bezbjednosti od strane režima još veća", kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 20:18h

Milan Popović, Esad Kočan i Koča Pavlović ocijenili su da državno tužilaštvo, produženim ćutanjem o odgovornosti vrha režima za zločin deportacija, postaje dio opstrukcije i saučesništva u tom zločinu.

Univerzitetski profesor, urednik nedjeljnika “Monitor” i poslanik PzP-a reagovali su na stav tužilaštva da novinar i publicista Šeki Radončić nije počinio bilo kakvo krivično djelo protiv njih trojice, koji su ga ranije optužili da im je slao prijeteće SMS-ove.

“Poslije više od tri mjeseca dirljivog privatno-javnog partnerstva Š. Radončića i Državnog tužilaštva, uz istovremeno indikativnu okolnost da ovo tužilaštvo pri tome nas trojicu nije čak ni kontaktiralo, preko medija smo obaviješteni kako Državno tužilaštvo smatra da u onim SMS porukama Radončića nema krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Ćutanjem o odgovornosti vrha režima za deportacije Državno tužilaštvo postaje dio opstrukcije i saučesništva u ovom zločinu, čime potvrđuje da je više partijsko i oligarhijsko nego državno

Još važnije, međutim, Državno tužilaštvo se i ovog puta oglušilo o naš poziv od 10. juna 2011, da sadržaj tih poruka razmotri samo kao dio očiglednih nastojanja šefa vladajućeg režima Mila Đukanovića, da izbegne najveću odgovornost za nezastarivi ratni zločin deportacija 1992, što je postalo posebno vidljivo nakon (samo)optužujućeg svjedočenja Momira Bulatovića pred Višim sudom u Podgorici 12. novembra 2010.

Produženim ćutanjem Državnog tužilaštva o odgovornosti Mila Đukanovića za zločin deportacija, one uvrijedljive i prijeteće poruke postale su još ozbiljnije, a ugroženost naše lične bezbjednosti od strane vladajućeg režima i njegovih operativaca još veća.

Ali je to manje važno, jer se tiče samo nas trojice. Mnogo važnija je, jer se tiče cijele Crne Gore, činjenica da produženim ćutanjem o odgovornosti vrha režima za zločin deportacija i Državno tužilaštvo postaje dio opstrukcije i saučesništva u ovom zločinu. Tako samo još jednom potvrđuje da je više partijsko i oligarhijsko nego državno.

Što se Radončića tiče, on je u cijeloj ovoj priči veoma koloritan ali, ipak, sporedni režimski lik. Kojim se mi ne bavimo.

Umjesto toga, činimo sve što je u našoj moći da jednakost pred zakonom, odgovornost i fer suđenje, dobije vrhovnik vladajućeg režima.

Preko medija smo obaviješteni kako Državno tužilaštvo smatra da u onim SMS porukama Radončića nema krivičnog djela

Jer će onda za njim krenuti i svi njegovi pomagači, partijski tužioci i specijalci. Kao što se to ovih dana događa u zemljama našeg najbližeg okruženja”, piše u reagovanju Popovića, Kočana i Pavlovića.

Bonus video: