Dok ne "legne" kredit sve fekalije sa teritorije Danilovgrada slivaće se u Zetu

"Mi ovdje moramo da ispuštamo fekalije", kazao je radnik Agencije za stanovanje
71 pregleda 0 komentar(a)
Fekalije, Foto: Jelena Jovanović
Fekalije, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 22.09.2011. 17:38h

Dok kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i modernizaciju vodovodne i kanalizacione mreže u iznosu 5.350.000 eura koji je opština Danilovgrad od Evropske banke za obnovu i razvoj dobila krajem prošle godine ne postane "operativan" sve fekalije sa teritorije Danilovgrada, bez prečišćivanja, slivaće se u rijeku Zetu.

Radnici podgoričke Agencije za stanovanje koje smo juče zatekli kako iz kamiona ispuštaju fekalije u šaht na fekalnoj kanalizaciji koji se nalazi u užem dijelu grada kod stadiona "Braće Velašević" kazali su "Vijestima" da sve fekalije crpljene na teritoriji Danilovgrada po nalogu JKZP Danilovgrad ispuštaju upravo na tom mjestu.

"Mi ovdje moramo da ispuštamo fekalije koje se prikupe na teritoriji Danilovgrada i Spuža. Ranije smo ispuštali na nekoj drugoj lokaciji,u Landži, ali to je bilo samo par puta. Nakon toga iz JKZP nam je rečeno da je ovo mjesto za to određeno.

U JKZP su nam pojasnili da je taj šaht odabran isključivo zbog pristupačnosti, ali i da nije bilo moguće samo na njemu ugraditi filtere

Ako bi ispustili fekalije negdje drugo počinili bi prekršaj. Kazna za pravno lice, koje ispusti fekalije na mjesto koje za to nije predviđeno je do 20.000 eura", rekao nam je radnik Agencije za stanovanje.

Oni bi, kazali su nam, počinili prekršaj da fekalije sa teritorije neke druge opštine dovezu i ispuste u ovaj šaht, a takođe i da fekalije crpjene na teritoriji Danilovgrada odnesu negdje drugo, zbog toga, za svaku cistjernu koju ispušte imaju preciznu evidenciju odakle je crpljeno.

"Morali smo da odredimo jedno mjesto"

U JKZP su nam pojasnili da je taj šaht odabran isključivo zbog pristupačnosti, ali i da nije bilo moguće samo na njemu ugraditi filtere, bez obzira na to što se izuzev fekalija iz zgarda koje su u blizini tu slivaju i ostale.

"Kad novac koji smo dobili od EBRD bude operativan krenuće se u radove"

"Morali smo da odredimo jedno mjesto za ispuštanje fekalija. Taj šaht na fekalnoj kanalizaciji, u blizini stadiona najpristupačniji je od svih i najobezbjeđeniji u slučaju eventualne nezgode", kaza je Anđelko Topalović tehnički direktor JKZP.

On je naglaso da nije bilo moguće samo na tom šahtu, tačnije na dijelu koji se uliva u rijeku staviti filtere za prečišćavanje, ali i da je sve to predviđeno projektom za izgradnju postrojenja za prečišćavanje, za koji su od EBRD dobili krediti.

"Kad novac koji smo dobili od EBRD bude operativan krenuće se u radove na projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje", kazao je Topalović.

Šaht u koji će se do okončanja projekta ispuštati fekalije prikupljene iz septičkih jama stanovništva koje uglavnom nije priključeno na kanalizacionu mrežu, privrednih subjekata i ustanova veoma je blizu rijeke, a mjesto na kom se fekalije tu izručene ulivaju u Zetu tek je nekoliko stotina metara iznad gradskog mosta i glavne gradske plaže.

Izgradnja i unapređenje infrastrukture

Ugovor o kreditu potpisali su tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić i šef kancelarije Evropske banke Marek Lorinc, a osim Ugovora o kreditu, potpisan je i Ugovor o implementaciji Projekta između Vlade Crne Gore, EBRD, Opštine Danilovgrad i JKZP Danilovgrad.

Pored kredita od 5,35 miliona eura, EBRD je obezbijedila iznos od 375.000 eura od strane Republike Češke

Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rehabilitaciju vodovodne i kanalizacione mreže podrazumijeva izgradnju sistema za odlaganje otpadnih voda, postrojenja za njihovo prečišćavanje, kao i modernizaciju vodovodne mreže, a za cilj ima unaprijeđenje stanja u oblasti prečišćavanja voda i vodosnabdijevanja na području opštine Danilovgrad kroz izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće infrastrukture i unapređenje upravljanja postojećim sistemima u cilju povinovanja odgovarajućim lokalnim i nacionalnim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Pored kredita od 5,35 miliona eura, EBRD je obezbijedila iznos od 375.000 eura od strane Republike Češke, a Njemačka Vlada 200.000 eura, a članovi Jedinice za implementaciju prjekta od 14. do 17. septembra na poziv kompanije "VHS Brno" koja je međunardni konsultant na realizaciji projekta, boravili su u radnoj posjeti Češkoj Republici.

Bonus video: