Pravite li domaći ajvar i turšiju ili idete u prodavnicu za zimnicu?

Njena koleginica Dragica Veljković je, za razliku od Bukilićeve, oduševljena kako ide prodaja povrća za pripremu zimnice
411 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 09:28h

Iako je vrijeme za spremanje zimnice prodavci na Kamionskoj i Zelenoj pijaci kažu da ovih dana, sudeći po pazaru, domaćicama se više isplati trgovina u prodavnicama. Ipak ima i onih kojima pripremanje ajvara, turšija ili džemova predstavlja uobičajen posao svakog septembra.

"Interesovanje građana je dosta slabo, jer je još uvijek pretoplo da bi se spremala turšija. Ipak, glavni problem kupaca je najvjerovatnije nedostatak novca", smatra prodavačica Rada Bukilić.

Njena koleginica Dragica Veljković je, za razliku od Bukilićeve, oduševljena kako ide prodaja povrća za pripremu zimnice.

"Sve što prodajem je uvozno, a za vikend sam zbog velikog interesovanja kupaca, ostala bez robe. Mušterije se ne žale mnogo na skupoću", tvrdi ona.

Uštede vrijeme i trud

Većina podgoričkih domaćica se sve više odlučuje za kupovinu zimnice, a ne za pripremanje domaće, jer smatraju da tako uštede vrijeme i trud, a značajnih razlika u cijeni nema.

To potvrđuje i Ivanka Marković, koju smo zatekli u svakodnevnoj kupovini na Zelenoj pijaci, koja smatra da je prošlo vrijeme kada je svaka jesen bila obilježena spremanjem zimnice.

Domaćicama kojima je, ipak „domaće najzdravije“ spremanje zimnice predstavlja zadovoljstvo.

Ni sugrađanka Mirjana Barović neće spremati zimnicu, iako smatra da se spremanje može isplatiti onome ko ima vremena i prostora za to. Ona, po potrebi, u prodavnici kupuje ajvar, ljute paprike, kisele krastavce i paprike.

Domaćicama kojima je, ipak „domaće najzdravije“ spremanje zimnice predstavlja zadovoljstvo, jer će znati da zdravu hranu, bez konzervansa, iznose na trpezu. To je deviza kojom se vodila i sugrađanka Marija Terzić, koja je već počela sa nabavkom namirnica za zimnicu.

"Ne računam mnogo koliko će me sve to koštati. Napraviću oko dvadesetak kilograma zimnice, što je količina koju spremam skoro svake godine. Već sam kupila crvene paprike za ajvar, karfiol i krastavčiće za miješanu salatu, a trebaće mi još ponešto", kazala je ona. Iako se, kako kaže, ne isplati praviti domaće, jer su cijene voća i povrća visoke, ipak je „zdravlje na prvom mjestu“.

Džak babure od jedan do dva eura

Na Kamionskoj pijaci se džak babure, zavisno od kvaliteta, može pazariti po cijeni od jednog do dva eura, dok je za istu količinu crvene paprike potrebno izdvojiti od tri do četiri eura.

Crvene paprike se mogu kupiti i za 60 centi po kilogramu, ljute su 1, 50, dok se gajba paradajza mogla naći po cijeni od 4 eura.

Crvene paprike se mogu kupiti i za 60 centi po kilogramu, ljute su 1, 50, dok se gajba paradajza mogla naći po cijeni od 4 eura. Džak somborke od pet kilograma koštao je 3, 50, dok se po istoj cijeni prodavao i džak krompira od 10 kilograma.

Šoping centra za kilogram crvenih paprika trebalo je izdvojiti od 0, 70 do 1, 20, a zelene su se prodavale po cijeni od 1 do 1, 50. Za kilogram kornišona trebalo je izdvojiti 1, 20, luka od 0, 80 do eura, dok je kilogram karfiola koštao 1, 50. Patlidžani su se mogli kupiti od 0, 50 do 0, 80, dok je kilogram krastavca koštao 0, 50 centi.

Galerija

Bonus video: