Po starom sistemu može se studirati do 2013.

Branko Radulović (PzP) pozvao je studente da uzmu knjige u šake i da u predviđenom roku završe fakultet
0 komentar(a)
pravni fakultet, Foto: Luka Zeković
pravni fakultet, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2011. 14:41h

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog izmjena Zakona o visokom obrazovanju, kojim je rok za završetak studija po starom sistemu produžen za još dvije godine.

Usvojenom izmjenama predviđeno je da oko 200 studenata, kojih je najviše na Pravnom i Filozofskom fakultetu, studije po starom sistemu mogu da završe do početka studijske 2013/14. godine.

Glasala su 64 poslanika, od kojih je 63 podržalo Predlog, a jedan je bio uzdržan.

Pauzirali zbog raznih problema

Svetozar Golubović (SNP) i Suljo Mustafić (BS) smatraju da bi treba analizirati rezultate Bolonjskog sistema

“Predložili smo jednu školsku godinu, a potom se usaglasili sa amandmanom DPS-a i SDP koji su predložili dvije godine”, kazala je Jonica.

Branka Tanasijević (DPS) pojasnila je da su u toj stranci predložili rok od dvije godine, jer smatraju da je jedna nedovoljna za završetak onima koji imaju mnogo zaostalih ispita.

“Među onima koji su se apelom obratili ima i onih koji studiraju deceniju. Jedan broj je napravio pauze zbog porodične situacije i drugih problema. Sigurna sam da će najveći broj studenata iskoristiti šansu", kazala je Tanasijević.

Knjige u šake

Znanje je budućnost i zato se vratite fakultetu, poručio je Radulović

Studenti su zatražili još godinu dana da završe studije po starom sistemu.

Univerzitet je proteklih godina u više navrata produžavao pomenuti rok.

Branko Radulović (PzP) pozvao je studente da uzmu knjige u šake i da u predviđenom roku završe fakultet.

“Znanje je budućnost i zato se vratite fakultetu”, poručio je Radulović, ocijenivši da je kvalitet studija po Bolonjskim principima niži nego ranije.

Čeka li ih posao?

Borislav Banović (SDP) kazao je da ne bi imalo smisla ponovo za dvije godine produžavati rok, istakavši da očekuje odgovornost studenata u budućem školovanju.

Budimir Aleksić (NOVA) smatra da bi dobro bilo i kada bi se rok za završetak studija produžio za pet godina.

“Prvo, to su poslednji Mohikanci i oni koji su poslednji koji završavaju studije po starom sistemu. Drugi razlog je što ih ovdje svakako ne čeka posao”, pojasnio je Aleksić.

Svetozar Golubović (SNP) i Suljo Mustafić (BS) smatraju da bi trebalo detaljno analizirati rezultate primjene Bolonjskog sistema.

“Treba vidjeti da li je zahvaljujući njemu nastala hiperprodukcija viskoškolaca, ili se to desilo zbog osnivanja fakulteta skoro u svakoj opštini”, rekao je Golubović.

Mustafić je istakao da je nakon sedam godina primjene došlo vrijeme da se preispita da li je novi sistem unaprijedio obrazovni sistem, ili ga je pak devalvirao.

Bonus video: