U Podgorici vazduh čistiji nego u Stokholmu

Srednja dnevna koncentracija PM10 čestica nad Podgoricom 19. septembra iznosila je 50,3μg/m3, što je ispod nacionalnih propisanih normi
0 komentar(a)
Podgorica dim, Foto: Boris Pejović
Podgorica dim, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.09.2011. 15:26h

Kiša koja je pala nakon 117 sušnih dana konačno je smanjila koncentraciju štetnih praškastih PM10 čestica u vazduhu nad Glavnim gradom, kojih je oko dva časa u noći između ponedjeljka i utorka izmjereno svega 8,8 mikrograma po metru kubnom, što znači da je u tim trenucima vazduh u Podgorici bio čistiji nego u najčistijem evropskom gradu Stokholmu.

U evropskim zemljama Stokholm je jedini grad gde je količina sitnih čestica u vazduhu ispod praga koji je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, sa 9,4 mikrograma po metru kubnom.

Srednja dnevna koncentracija PM10 čestica nad Podgoricom 19. septembra iznosila je 50,3μg/m3, što je ispod nacionalnih propisanih normi, ali za 0,3 mikrograma po kubnom metru iznad smjernica Svjetske zdravstvene organizacije.

Smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije 2005. godine, kažu da bi se spriječile bolesti, ti nivoi treba da budu niži od 20 mikrograma po kubnom metra.

Preporučene vrijednosti lebdjećih PM 10 čestica po Smjernicama SZO 2005. iznosile su 20 mikrograma po metra kubnom vazduha prosječno na godišnjem nivou i 50 mikrograma prosječno na dnevnom nivou.

Od 21 čas u ponedjeljka do osam časova juče koncentracija štetnih čestica se kretala 8,8 do 16,89 mikrograma na mjernom mjestu Nova Varoš, tako da su Podgoričani konačno migli da se nadišu čistijeg vazduha.

Na mjernom mjestu put Radomira Ivanovića koncentracija pomenutih čestica u istom vremenskom periodu je bila za nekoliko mikrograma veća tako da se kretala od 8,52 do 26,83 mikrograma po metru kubnom vazduha.

Bonus video: