Evropljani nezadovoljni odnosom prema vojnim sindikalnim liderima

Predsjednik EUROMIL-a upozorava da je "osnova prava na udruživanje sloboda govora"
0 komentar(a)
Vojska Crne Gore EUROMIL, Foto: Zoran Đurić
Vojska Crne Gore EUROMIL, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2011. 14:21h

Pritisci, ucjene, diskriminacija i malteretiranje lidera i članova vojnih udruženja, sindikata i sindikalnih organizacija neprihvatljiv je način rješavanja problema između zaposlenih u vojsci i njihovih nadređenih, stav je predsjednika Evropske organizacije koja okuplja vojna i sindikalna udruženja (EUROMIL) Emanuela Džejkoba.

Predstavnici EUROMIL-a Džejkob i njegov zamjenik Bernahrad Gertz razgovarali su u Podgorici sa predstvanicima Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Crne Gore, a sastanku su prisustvovali i lideri Sindikata Vojske Mladen Burić i Sindikalne orgnanizacije (SOVCG) Nenad Čobeljić.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” o posljednjem slučaju neprodužavanja ugovora vojniku Dušanu Pavloviću, članu sindikata na čijem je čelu Čobeljić, i to bez preciznih razloga za takav postupak, Džejkob ističe da "žali što se takve stvari dešavaju".

Komentarišući to što je protiv Čobeljića zbog istupa u medijima dva puta vođen disciplinski postupak, predsjednik EUROMIL-a upozorava da je "osnova prava na udruživanje sloboda govora".

"Takve stvari su posljedica činjenice da u Crnoj Gori ne postoji precizna regulativa. Cijenim da treba podvući crtu na ovakvu prošlost i okrenuti se budućnosti. To znači da sindikati i Ministarstvo odbrane moraju potpisati sporazum koji bi se definisala i pitanja istupa u medijima. Sporazum ni u kom slučaju ne smije biti takav da ostavlja prostor da se sindikat može potkupiti određenim obećanjima kako ne bi istupao u medije i ukazivao na anomalije" kazao je Džejkob na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Vojni čelnici imaju volju za saradnju

On je dodao da je tokom sastanka primijetio da vojni čelnici imaju dobru volju da na pravi način sarađuju sa sindikatima, što je dobro, s obzirom na to da se "u pojedinim evropskim državama vojnici ne smiju udruživati".

Predstavnici EUROMIL-a savjetovali su predstavnicima Ministarstva odbrane i Generalštaba i sindikalnim liderima da rade na sporazumu koji će definisati kolektivno pregovaranje

Gertz je upozorio da Crna Gora, kao članica Savjeta Evrope, mora poštovati pravo na slobodu govora i udruživanja.

"Ponekad političari i vojni zvaničnici izjave lidera sindikata smatraju za njihovo pojedinačno mi, ne shvatajući da se zapravo radi o stavu članstva. Ne možete biti sindikalni lider ako ne smijete javno iznijeti stav ili nezadovoljstvo svog članstva. Ipak, činjenica je da svi mladi vojni sindikati moraju da prođu kroz ovakve situacije, pritiske i poteškoće" pojasnio je Gertz.

Kako je saopšteno, predstavnici EUROMIL-a, organizacije koja okuplja 39 sindikata iz 25 evropskih država, savjetovali su predstavnicima Ministarstva odbrane i Generalštaba i sindikalnim liderima da rade na sporazumu koji će definisati kolektivno pregovaranje, ali i socijalni dijalog u korist svih zapolsenih u vojsci.

Takođe, preporučeno im je da je pravo vrijeme za saradnju, te da zajedno treba da stvore dobar okvir kako bi ona bila kvalitetna.

Džejkob je pozvao oba sindikata da apliciraju za članstvo u EUROMIL-u.

Bonus video: