Otvaranje najskupljeg poglavlja u junu: Do 2035. potrebno 1,4 milijarde

Za ispunjavanje obaveza iz poglavlja 27 potrebno 1,4 milijarde eura koje treba uložiti do 2035. godine. U vladi najviše očekuju od eko fonda koji treba da bude osnovan u avgustu
0 komentar(a)
Durmitor, Foto: Luka Zeković
Durmitor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2018. 19:55h

Poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promjene, biće najvjerovatnije otvoreno u junu, a najviše posla nakon toga biće potrebno za obezbjeđivanje novca i kadrova za ispunjavanje obaveza iz tog najtežeg i najskupljeg poglavlja, potvrđeno je “Vijestima” u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

“U ovom momentu, to je realan i izvjestan rok”, kazala je šefica pregovaračke grupe i direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

Ona je pojasnila da će države članice EU u okviru rada Savjeta ministara biti upoznate sa predlogom pregovaračke pozicije, što znači da će iza teksta stati EK i braniti ga ispred Crne Gore.

“Ministar Pavle Radulović je 11. aprila na sastanku ministara životne sredine u Sofiji, gdje je prisustvovao i evropski komesar za životnu sredinu Karmenu Vela, dobio ohrabrenje da smo na putu da u junu otvorimo Poglavlje i da su zadovoljni napretkom koji smo ostvarili. NVO su prezentovala različita tumačenja u vezi sa brzinom cjelokupnog procesa. Naravno, da bi i mi bili zadovoljni da sve ide maksimalnom brzinom, ali to poglavlje je užasno teško. I sam Izvještaj o napretku ide u duhu toga da smo na dobrom putu. Konstatovano je da imamo određeni stepen pripremljenosti, što je solidna ocjena za poglavlje koje još nije otvoreno”, kazala je Vojinovićeva. Jedna od ključnih konstatacija u Izvještaju o napretku je da se se moraju jačati finansijski i kadrovski kapaciteti i da izostaje primjena propisa. Zamjerka je bila i integrisanje Agencije za zaštitu prirode i životne sredine u Ministarstvo i od Crne Gore je zatraženo da omogući nezavisnost te institucije.

“Stručnost kadrova u ovoj oblasti je značajno unaprijeđena. Što se tiče primjene, slažem se da se moraju unaprijediti kapaciteti i moramo da sagledamo drugačiji vid upotrebe kadrova koji se u svim instuticajama bave životnom sredinom. Veoma često nas je EK pitala zašto osoblje Agencije do sada nije bilo više uključeno u pregovarački proces. Upravo je i jedan od razloga integracije Agencije u Ministarstvo bila potreba bolje iskorištenosti kadrova u sljedećoj fazi procesa pristupanja čiji će fokus biti na primjeni propisa”, kazala je Vojinovićeva.

Ona je podsjetila da je za ispunjavanje obaveza iz poglavlja potrebno 1,4 milijarde eura koje treba uložiti do 2035.

Najviše sredstava, kako je planirano, trebalo bi prikupiti preko eko fonda, ključnog mehanizma za finansiranje projekata iz oblasti životne sredine. Rok za osnivanje je avgust 2018. Studiju za osnivanje tog preduzeća radio je hrvatski Institut “Hrvoje Požar” i u njemu su razrađena tri scenarija kojima bi se u eko fond moglo da slije od od 500.000 do 30 miliona miliona eura godišnje.

“Naš cilj je da se do kraja 2018. omogući funkcionisanje eko fonda, koje će osnovati Vlada. Nastojaćemo da dobijemo sve što bude dostupno programima iz IPA fondova. To neće biti problem, jer njih koordinira EK i oni znaju šta će im biti prioriteti, mada su ta sredstva nedovoljna. Vidjećemo da li možemo dobiti neke povoljne kredite, posebno za izgradnju infrastrukture. Sam ulazak u EU otvara pristup strukturnim fondovima koji su mnogo veći od IPA”, kazala je Vojinovićeva.Vlasnik JP Nacionalni parkovi Crne Gore biće država

Transformacija JP Nacionalni parkovi u privredno društvo biće završena ove godine i predviđeno je da bude u državnom vlasništvu.

“To je obaveza koja je definisana Zakonom o unapređenju poslovnog ambijenta kojim je definisano da se svako javno preduzeće transformiše u neki oblik privrednog društva. Sada je aktuelna transformacija JP Regionalni vodovod, a JPNPCG će svoj proces transformacije zaokružiti tokom 2018. Nije lako izvršiti transformaciju jer to preduzeće svoju osnovnu djelatnost ima u očuvanju javnog interesa na teritoriji nacionalnih parkova. To je skoro osam odsto najvrijednijeg dijela teritorije države. Osim toga, JP privremeno upravlja i Solanom”, kazala je Vojinovićeva.

Bonus video: