Poslanici nijesu socijalni slučajevi, postoje drugi gorući problemi

Najavljeno povećanje plata poslanicima za po 900 eura, potvrđuje njihov privilegovan položaj i dolazi u trenutku kada je sve teže naći opravdanje za takvo nešto
0 komentar(a)
poslanici, Foto: Savo Prelević
poslanici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.09.2011. 16:33h

Poslanici u crnogorskom parlamentu nijesu socijalni slučajevi, i bilo bi mnogo korisnije kada bi novac predviđen za povećanje njihovih plata bio preusmjeren na rješavanje gorućih problema u preduzećima koja se gase, ocijenjeno je iz Saveza sindikata Crne Gore (SSCG).

Iz te radničke organizacije je saopšteno da najavljeno povećanje plata poslanicima za po 900 eura, potvrđuje njihov privilegovan položaj i dolazi u trenutku kada je sve teže naći opravdanje za takvo nešto.

„Povećavati plate poslanicima, koji i onako primaju zarade daleko iznad crnogorskog prosjeka, dok njihove kolege – zaposleni u sekretarijatu Skupštine, pokušavaju štrajkom da dođu do plata od 400-500 eura“, dodaje se u saopštenju.

U SSCG smatraju da se time, uz najavljena otpuštanja u javnom sektoru, pokazuje odsustvo osjećaja za realno materijalno-socijalno stanje zaposlenih u Crnoj Gori.

„Predstavnici naroda u Skupštini nijesu socijalni slučajevi, i bilo i mnogo korisnije kada bi taj novac preusmjerili na rješavanje gorućih problema u preduzećima koja se gase“, poručuju iz Saveza.

A ostale privilegije...

Oni, kako navode, ne spore pravo svih organa i institucija da samostalno raspoređuju novac kojim raspolažu, makar to bilo 13 i 14 plata.

„Ali pitamo predstavnike naroda u Skupštini kako će objasniti svojim glasačima koji, ne rijetko, štrajkom traže minimalac, da im plate od 1,5 do dvije hiljade eura nijesu dovoljne, pa moraju dobiti još po 900“, kaže se u saopštenju.

Iz SSCG podsjećaju i na ostale privilegije poslanika, poput dnevnica za sjednice, korišćenje službenih automobila, telefona i skupštinskog restorana.

„Postavlja se pitanje koliko to vrijedi jedan sat rada poslanika, i da li je on i koliko vrjedniji od sata rada jednog ljekara, profesora, inžinjera ili novinara“, navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata poručuju poslanicima da razmisle „kako se danas osjećaju oni koji ostaju bez posla i sa malim izgledima da se ponovo zaposle, dok se razbacuje novac koji godinama ulagali u državu“.

Bonus video: