Iz rijeke Zete izvađen jedan od prvih bjelopavlićkih televizora

Metalne konstrukcije, žičane ograde, dijelove frižidera, zamrzivača, televizora i računara izvadili smo iz rijeke tokom akcije
160 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2011. 16:50h

Velika akcija čišćenja površinskog toka i korita rijeke Zeta je dala velike rezultate, kazali su organizatori, dodajući da ih je na rijeci sačekao „grozan prizor po vrbama razapetih industrijskih traka okolnih proizvođača i da su iz rijeke izvukli televizor za koji pretpostavljaju da je jedan od prvih koji je došao na područje Bjelopavlića“.

Akciji „Za zeleniju Zetu“ koju organizuju NVO Green River Zeta i NVO Green Home su se pridružili Opština Danilovgrad, Javno zanatsko komunalno preduzeće iz Danilovgrada, Minisarstvo odbrane Crne Gore, NVO Zelena Zeta , Lovačko udruženje, NVO Zelena rijeka Zeta i građani.

Dražen Nikolić iz NVO Green river Zeta kazao je da su od 20. avgusta, kada je počela akcija prikupili preko 200 kilograma čvrstog otpada i oko 150 vreća raznog drugog otpada, od čega je 70 vreća pokupljeno u akciji.

„Metalne konstrukcije, žičane ograde, dijelove frižidera, zamrzivača, televizora i računara izvadili smo iz rijeke tokom akcije. Osim toga naišli smo na ogroman broj životinja u fazi raspada koje nismo izvukli jer nismo posjedovali sredstva za to. Očekujemo da taj dio posla odrade inspekcije u čijoj je to nadležnosti, Veterinarska i Komunalna.“, kazao je Nikolić.

Zetu zagađuju i biološkim otpadom

„Danas je bio prisutan veliki broj volontera i skupili smo ogromne količine otpada. Obzirom da je za ovu sezonu ovo završna akcija želim da se zahvalim svima koji su do sada uzeli učešča i pomogli na bilo koji način nama koji pokušavamo spasiti rijeku Zetu, a to su JKZP Danilovgrad , Ekološka inspekcija, Opština Danilovgrad, Dom zdravlja Danilovgrad, Ministartsvo odbrane, Cleen Express, pekara Kolundžić i loklani preduzetnici.“, kazala je Nataša Kovačević iz Green Homa.

Vidoje Pavićević, potpredsjednik Opštine Danilovgrad obećao je da će Opština uvijek podržavati ovakve akcije i apelovao je na stanovništvo da smeće bacaju na mjesta koja su za to određena, a ne u rijeku.

Ima zagađivača koji zagađuju Zetu biološkim otrovom, kao što to rade farma svinja iz Spuža i farma kokošaka.

„Ima zagađivača koji zagađuju Zetu biološkim otrovom, kao što to rade farma svinja iz Spuža i farma kokošaka, ali sreća je što na teritoriji Danilovgrada nema hemijskih zagađivača, pa je uprkos svemu voda u Zeti ispravna i za nalivanje i za kupanje“, kazao je Pavićević.

Iz Green River Zete poručili su da njihove aktivnosti ovim nisu završene. Osim čišćenja Rimanić potoka, pritoke Zete gdje je nastala ogromna divlja deponija i čišćenja Zete koje će se nastaviti u kontinuitetu, njih, kazao je Nikolić očekuje i teži dio posla.

„Očekuje nas najteži dio posla, istraživanje kvaliteta vode, istraživanje zagađivača i ogromnog broja nelegalnih ispusta u rijeku Zetu.“,kazao je Nikolić.

Galerija

Bonus video: