Ministarstvo očekuje brzo rješenje problema lokacije Mirište

Resorno ministarstvo podržava inicijative čitavog civilnog sektora uključujući MANS, koje imaju za cilj unaprijeđenje stanja u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Mirište Mićunović, Foto: MANS
Mirište Mićunović, Foto: MANS
Ažurirano: 17.09.2011. 13:58h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je da podržava inicijativu koju je MANS podnio Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu zakonitosti lokalne studije lokacije Mirište, sa nadom u brzo rješenje tog pitanja pred sudom.

Kako je saopšteno resorno ministarstvo podržava inicijative čitavog civilnog sektora uključujući MANS, koje imaju za cilj unaprijeđenje stanja u oblasti prostornog planiranja u Crnoj Gori.

„Podsjećamo javnost da Ministarstvo svoju politiku planiranja prostora sprovodi na tri nivoa: suzbijanju sve bespravne gradnje u budućnosti, očuvanju prostora za buduće investicije i razvoj, kao i sanaciji, revitalizaciji i maksimalno mogućoj valorizaciji već izgrađenih područja i prostora, te je saglasnot na dati planski dokument počivala takođe na toj politici“, navodi se u saopštenju.

Odluke su javne i transparentne

Iz Ministarstva su saopštili da je, kao što je poznato, sporni planski dokument – tačnije inicijativa za njegovo donošenje, kao i sama izrada, je u nadležnosti opštine Budva.

„Ipak, vjerujemo da upravo javni istupi i javna argumentacija Ministarstva dovoljno govore o tome koliko ozbiljno ovo Ministarstvo shvata svoju ulogu, i to ne samo kada je ono nadležno za donošenje planskog dokumenta, već i u slučajevima kao ovom - kada ima ulogu nadzornog organa nad donošenjem planskog dokumenta. Da nije tako, Ministarstvo ne bi javno saopštavalo svoje stavove, već bi jednostavno prepustilo javne istupe drugim nadležnim organima i čekalo na što mirnije i manje javno razrješenje date situacije. Uostalom, poznato je da su sve odluke koje se u njemu donose javne i dostupne građanima na sajtu Ministarstva“, saopštili su iz Ministarstva.

U saopštenju tog vladinog tijela navodi se i da Ministarstvo „nije, i neće ni u budućnosti bježati od javnog, ali i argumentovanog, sučeljavanja po bilo kom pitanju iz ovog resora, duboko vjerujući u kredibilitet svih zaposlenih i svih onih koji rade na odgovornim i kompleksnim poslovima kakav je prostorno planiranje“.

Bonus video: