T-com tuži Agenciju za zaštitu podataka

Pavlovića je zanimalo i da li je direktor Agencije Bojan Obrenović bez prethodno raspisanog konkursa želio da primi pomoćnika i sekretara
101 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Crnogorski telekom, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 16.09.2011. 08:11h

Kompanija Telekom tužila je Agenciju za zaštitu ličnih podataka Upravnom sudu zbog spora oko davanja listinga o telekomunikacionom saobraćaju Upravi policije.

Tu informaciju, nakon što je izložen polugodišnji izvještaj o stanju u oblasti zaštite ličnih podataka, u četvrtak je članovima skupštinskog Odbora za ljudska prava saopštio član Savjeta Agencije Aleksa Ivanović.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović upitao je članove Savjeta Agencije kako su Uprava policije i mobilni operateri reagovali na stav Agencije da davanje listinga bez sudskog naloga predstavlja kršenje zakona.

On je pitao i kako će se Agencija odnijeti prema novom Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) prema kome službenici te institucije imaju pravo uvida u baze podataka bez sudskog rješenja.

“Agencija je osjetila da je pitanje dostupnosti listinga policiji izuzetno važno za građane"

“Agencija je osjetila da je pitanje dostupnosti listinga policiji izuzetno važno za građane. Privatnost u tom dijelu je jedno od važnijih ljudskih prava.

Izvršili smo nadzor u Upravi policije i kod mobilnih operatera, napravili i dostavili zapisnike, ostavili im mogućnost prigovora, žalbe i upravnog spora, jer smo pronašli da je u sklopljenim sporazumima bilo nepravilnosti i kršenja zakona”, objasnio je Ivanović.

Prema njegovim riječima, službenici Agencije su se tokom rada na tom slučaju vodili Ustavom, međunarodnim dokumentima, presudama Suda za ljudska prava u Strazburu, ali i direktivama Evropske unije.

Ne zna se na šta se kompanija konkretno žali

“Uprava policije ispoštovala je sve preporuke Agencije, odnosno onu koja nalaže da se listinzi mogu dobiti samo uz odluku suda. A pred Upravnim sudom trenutno je spor koji je pokrenuo T-Com. Ubrzo će biti i ročište”, dodao je Ivanović, ne precizirajući na šta se ta kompanija konkretno žali.

I danas, kako je istakao, službenici Agencije stoje iza stanovništva da su informacije sa baznih stanica, listinzi poziva i poruke pitanje privatnosti.

“Agencija mora raditi javno, ali i štititi podatke”, kazao je Ivanović.

Pavlovića je zanimalo i da li je direktor Agencije Bojan Obrenović bez prethodno raspisanog konkursa želio da primi pomoćnika i sekretara, te da li se radi o policijskim službenicima.

“Agencija mora raditi javno, ali i štititi podatke”, kazao je Ivanović

“To su nezvanični podaci koje ja imam, a izvinjavam se ako nijesu tačni”, precizirao je Pavlović.

Član Savjeta Radenko Lacmanović odgovorio je da će se boriti da se niko bez raspisanog oglasa ne primi, bez obzira o kojoj se poziciji radi, ističući da se suočavaju sa problemom kada je u pitanju zapošljavanje.

“Pitanje kadra je i dalje otvoreno. Od Administrativnog odbora smo dobili saglasnost za zapošljavanje 22 radnika. Ipak, Ministarstvo finansija ne odgovara na naše zahtjeve.

Nešto sredstava imamo, ali za tek nekoliko mjesta, no, i za to treba saglasnost Ministarstva”, kazao je on.

Lacmanović je objasnio da je Agencija dobila saglasnost za zapošljavanje četiri kontrolora, što ne rješava probleme do kraja jer, kako je istakao, nema pravnih savjetnika.

“Apelujem na Ministarstvo da ažurnije odgovaraju na ove naše zahtjeve”, poručio je Lacmanović.

Bonus video: