Na plantažama "Eko meduze" osušilo se više od 6.000 sadnica

Akcija zalijevanja plantaža organizovana je na poziv mještana Sutivana, Potkrajaca i Kukulja, a glavni inicijator bio je Dragan Račić
82 pregleda 0 komentar(a)
akcija na Jelahu, Foto: Beća Čoković
akcija na Jelahu, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 15.09.2011. 18:11h

Na plantažama kontinentalnog voća kompanije „Eko meduza“ na Jelahu, danas je organizovana akcija zalijevanja iz buradi koja se pune iz cisterni Službe zaštite i spasavanja. Iz kompanije saopštavaju da se zbog nestašice vode od 40.000 osušilo oko 6.000 sadnica.

“Razlog za štete koje trpimo je neažurnost lokalne administracije koja nije u stanju da za godinu i sedam mjeseci izda vodnu saglasnost kompaniji, iako na ovom području ima dovoljno prirodnih izvora”, kazao je vlasnik Jezdimir Vujičić.

Akcija zalijevanja plantaža, prema njegovim riječima, organizovana je na poziv mještana Sutivana, Potkrajaca i Kukulja, a glavni inicijator bio je Dragan Račić.

Pozvani svi zaiteresovani da pomognu

On je pozvao građane, škole i sve zainteresovane da izađu na Jelah i pomognu da se plantaža zalije vodom iz buradi, te da se pokuša spasiti sve što može, a pitanje je dana kada će se u postojećim uslovima čitava plantaža osušiti.

Vujičić je pozvao ministra poljoprivrede i predsjednika Opštine Tarzana Miloševića i Aleksandra Žurića da se aktivno uključe u rješavanje problema vodosnabdijevanja plantaže, odnosno pomognu u komunikaciji sa dijelom mještana koji ne dozvoljavaju da se koristi obližnji izvor i za plantaže, iako, tvrdi Vujičić, vode ima dovoljno za sve.

Akciji su se, između ostalih, odazvali i članovi Ekološke sekcije OŠ “Risto Ratković“

On je naveo da su se akciji, između ostalih, odazvali i članovi Ekološke sekcije OŠ “Risto Ratković“, te da je lokalna uprava uputila nekoliko cisterni sa vodom.

“Zbog nedostatka vode propada ovakva plantaža u koju je uloženo tri godine mukotrpnog rada i ogromna sredstva i to sve zbog neažurnosti opštinske administracije i nerazumijevanja pojedinih sugrađana koji žive u blizini mjesta odakle je moguće obezbijediti vodosnabdijevanje”, kazao je Vujičić, dodajući, da će ukoliko se problem u dogledno vrijeme ne riješi biti prinuđen da voćke posiječe i spali i time stavi tačku na posao.

Dobijanje saglasnosti pitanje dana

Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović nedavno je saopštio da je taj problem prepoznat u lokalnoj upravi i Ministarstvu poljoprivrede i da je na putu da se prevaziđe.

“Postupak za dobijanje saglasnosti da plantaže dobiju vodu je u toku i samo je pitanje dana kada će se to desiti. U međuvremenu, s obzirom na to da je u toku sušni period, ponuđeno je privremeno rješenje da se plantaže napajaju vodom pomoću cisterni”, kazao je Obradović, objasnivši da nedaleko postoji vodovodna cijev koja bi se mogla iskoristiti za potrebe “Eko meduze”, a da neće biti ugroženo vodosnabdijevanje mještana.

Bonus video: