Baranin na neobičnom takmičenju na Tajvanu: Klokovanje za prvaka svijeta

Laički rečeno, overklokovanje ili samo klokovanje jeste ubrzavanje rada računarskog sistema
122 pregleda 0 komentar(a)
Overklokovanje, Foto: Anto Baković
Overklokovanje, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 15.09.2011. 17:41h

Crna Gora ima brojne svjetske šampione i rekordere, ali Baranin Dušan Nikočević (36) jedinstven je po disciplini u kojoj se takmiči. To je overklokovanje.

“Laički rečeno, overklokovanje ili samo klokovanje, kako se još naziva, jeste ubrzavanje rada računarskog sistema, procesora i ostalih komponenti. Ekstremnim hlađenjem - tečnim azotom, otvara se mogućnost da se podizanjem napona van normalnih granica za svakodnevnu upotrebu dostižu brzine tih komponenti koje su i do dva puta veće od deklarisanih”, objasnio je Nikočević, diplomirani građevinski inženjer i direktor AD Jadran Bar.

Dušan je više puta učestvovao na evropskim i svjetskim prvenstvima u overklokovanju, a nedavno se plasirao za svjetsko finale za 2011, koje jedan od vodećih svjetskih vendora - prozvođača kompjuterskih komponenti, kompanija MSI, organizuje narednog mjeseca u Tai Peju, na Tajvanu.

"Smatram da je ovo uspjeh na svjetskom nivou, jer smo i na ovom polju Crnu Goru stavili na svjetsku mapu"

Dušan će u finalu biti svojevrsni reprezentativac Crne Gore, a u Taj Peju sa njim će u timu biti i Filip Pandić iz Hrvatske. U takvim nadmetanjima nije rijetkost da timovi budu sačinjeni od članova iz različitih zemalja.

Sve je počelo od "komodora"

Računari su mu pasija od malih nogu, od prvog „komodora“, a godinama se takmiči na ekskluzivnim „sportskim“ susretima vrhunskih poznavalaca hardvera sa cijele planete.

“Naš tim je poznat pod imenom ’HW Gurus’. Na takmičenju dobijate set-ap, osnovu hardverskih komponenti koje se testiraju. Izoluje se ploča, grafika, montiraju se hlađenja i onda počinje takmičenje. Imate unaprijed zadate 2D ili 3D testove u predviđenom vremenu, nakon čega se rangiraju dobijene vrijednosti.

“U našem svijetu ova disciplina se poredi sa Formulom jedan"

Smatram da je ovo uspjeh na svjetskom nivou, jer smo i na ovom polju Crnu Goru stavili na svjetsku mapu, a ima tehnološki i ekonomski neuporedivo jačih zemalja koje tamo nemaju svoje predstavnike”, kazao je Nikočević, vlasnik šest svjetskih rekorda u hardver kategoriji.

Njemu to nije prvi nastup u Taj Peju. Lani je ušao u svjetsko finale, ali zbog kvara opreme nije završio takmičenje. Prošle godine je na EP dijelio 2-4. mjesto.

“U našem svijetu ova disciplina se poredi sa Formulom jedan, jer je najbitnija brzina, a u svemu se primjenjuje znanje iz, prije svega, elektronike, te hardvera, tehnologije na kojoj se radi - kako se ponaša, na šta reaguje...”, rekao je Nikočević.

Klokovanjem, dodao je, “svoj sistem podešavate da radi bolje”.

“Cijela poenta je da kupite nešto jefitnije, a natjerate ga da radi kao nešto brže, odnosno skuplje. Procesore koji, na primjer, rade na 2,4 gigaherca ’natjerate’ da rade na 3,6 gigaherca”, istakao je Nikočević.

Rekord izmakao za stoti dio megaherca

O kakvim se uslovima takmičenja radi teško da će pojasniti podatak da je Dušanov tim nedavno promašio u jednoj kategoriji svjetski rekord za stoti dio megaherca.

“Nagrade u finalu su ček na 5.000 dolara i još toliko u hardveru"

“Upravo je razbijanje mistike o vrhunskoj tehnologiji, odnosno njenom tretmanu, jedan od okidača čitave priče”, kazao je Nikočević i dodao da se, osim nauke, “ovdje može i zaraditi, doduše neuporedivo skromnije nego u nekom drugom ’sportu’“.

“Nagrade u finalu su ček na 5.000 dolara i još toliko u hardveru, kroz lokalna takmičenja se takođe osvajaju nagrade, a može se zaraditi i ako vas neko od vendora finansira i pozove da radite za njih. Mi smo samo za kvalifikovanje na finale SP potrošili azota za hlađenje u vrijednosti većoj od 500 eura”, ispričao je Nikočević.

Bonus video: