Svako izgorjelo drvo na tržištu vrijedi od 2.000 do 10.000 eura

Grad je u noći između utorka i srijede osvanuo prekriven dimom koji je tokom noći nanosio vjetar sa požara na Trmanji, Kameniku i Koritima u Kučima
80 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, magla, Foto: Luka Zeković
Podgorica, magla, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.09.2011. 10:41h

U Podgorici se lakše diše. Koncentracija praškastih materija PM10, prouzrokovana dimom od požara je upola smanjena, a iz Agencije za zaštitu životne sredine ističu da se kvalitet vazduha provjerava svakih dva sata.

Direktorica Agencije Daliborka Pejović kazala je da se nada da će, ukoliko požari u blizini Podgorice budu ugašeni, situacija biti bolja narednih dana.

Ona je dodala da se očekuje izvještaj Instituta za javno zdravlje o tome koliko je dim uticao na ljude.

“Juče je zabilježeno skoro sto procentno povećanje prisustva PM10 čestica u vazduhu u glavnom gradu i pretpostavljamo i prema analizama koje imamo u Sektoru za monitoring da se radi o česticama nastalim nerealizovanim aktivnostima tokom gašenja požara oko Podgorice iz pravca Nikšića.

Naravno, o tome smo obavijestili Institut za javno zdravlje i očekujemo tokom dana i precizne analize o tome koliko koncentracije koje su izmjerene mogu imati štetnog uticaja na zdravlje ljudi”, kazala je Pejović.

Ona je dodala da će sačekati zvanične rezultate instituta prije nego što daju konačno mišljenje. Institut za javno zdravlje je nadležan da mjeri i proračunava stepen opasnosti određenih parametara koji se vezuju za životnu sredinu u odnosu na zdravlje ljudi.

Šta će biti sa kancerogenim dimom?

Na pitanje novinara kako će biti riješen problem sa paljenjem guma na Koniku i kancerogenim dimom, Pejović je kazala da do sada preuzete represivne mjere prema licima nijesu dala nikakve rezultete.

“To je užasno veliki problem. Nije prvi, već ko zna koji put da sa Komunalnom policijom pokušavamo da riješimo ovaj problem.

Dim koji nastaje paljenjem guma predstavlja opasnost po ljude, jer se radi o paljenju opasnog otpada koji može da proizvede ozbiljna djestava na zdravlje ljudi

Nažalost radi se o licima koja nemaju definisan pravni status u Crnoj Gori, tako da sve represivne ili druge mjere koje bi se eventualno preduzele prema njima, a preuzimale su se nekoliko puta, ne daju nikakve rezultete”, objasnila je ona.

Dim koji nastaje paljenjem guma predstavlja opasnost po ljude, jer se radi o paljenju opasnog otpada koji može da proizvede ozbiljna djestava na zdravlje ljudi.

Ipak, Pejović uvjerava da se ne radi o koncentraciji koja može ozbiljno narušiti zdravlje ljudi.

“Tim se ne završava naš posao, jer mi jednostavno to više ne smijemo da dozvolimo”, kazala je ona i poručila nadležnim da se moraju potruditi da opasan otpad ne bude dostupan svima.

Glavni grad je u noći između utorka i srijede osvanuo prekriven dimom koji je tokom noći nanosio vjetar sa požara na Trmanji, Kameniku i Koritima u Kučima.

Centar za ekotoksikološka istraživanja je izmjerio povećanje koncentracije praškastih materija PM10, pa je od 12 časova u utorak veče do srijede u 11 časova koncentracija prašine je višestruko povećana.

Dvije do deset hiljada za svako uništeno drvo

Požari predstavljaju ogroman problem i za ekosistem države. U Crnoj Gori još uvijek se ne može uraditi procjena koliko tržišno vrijedi svako drvo uništeno u požaru.

Pejović je kazala da se ta cijena, u zavisnosti od starosti drveća, kreće od dvije do deset hiljada eura.

“Gubitak takvih ekosistema odmah podrazumijeva poremećaj u vazduhu. Ja ne mogu da kažem kako se mogu riješavati ovi problemi jer Agencija nema nadležnosti u tom dijelu, ali držim odgovornim ljude u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede I oni moraju mnogo bolje razvijati sisteme zaštite šumskih ekosistema u jednoj koordinisanoj aktivnosti sa Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama, ali i osmisliti način kako da se preventivno djeluje”, objasnila je ona.

Pejović je kazala da će u narednom izvještaju koji podnose Vladi Crne Gore sigurno stajati da je gubitak gorskih ekosistema nešto što je nenadoknadivo na duži period

Bonus video: