Koprivica: DIK služi samo partijama, zakon krše svi

“Jučerašnje ponašanje predstavnika opozicije i vlasti je jasna potvrda da je DIK neuspjeli eksperiment i da se hitno treba krenuti u promjenu koncepta formiranja i funkcionisanja ove institucije"
3 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Luka Zeković
Dragan Koprivica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2018. 12:36h

Odbijanje prigovora predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića bez kvoruma, kao i dostavljanje prigovora mimo zakona, potvrda je da Državna izborna komisija (DIK) služi za sprovođenje partijskih interesa i da ne može povećati povjerenje u izborni proces, ocijenio je direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

DIK je u četvrtak sa šest od mogućih 16 glasova odbio prigovor Bojanića kojim je predsjednički kandidat tražio poništenje rezultata izbora, a predstavnici opozicije nisu ni došli na sjednicu. Bojanić je prigovor prvo morao podnijeti Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK), pa da DIK odlučuje o njemu tek ako ga OIK odbije.

“Jučerašnje ponašanje predstavnika opozicije i vlasti je jasna potvrda da je DIK neuspjeli eksperiment i da se hitno treba krenuti u promjenu koncepta formiranja i funkcionisanja ove institucije. Na prigovor kandidata Bojanića koji, ne ulazeći u njegov meritum, nije podnesen u skladu sa zakonom, reakcija opozicije je bojkotovanje sjednice, i pored činjenice da imaju većinu u proširenom sastavu DIK-e i da su taj prigovor mogli usvojiti. Umjesto toga, odlučuju se na opciju bojkota sjednice, očekivajući da nakon isteka zakonskog roka od 24 sata ovaj pravno nemogući prigovor bude i usvojen”, kaže Koprivica.

Ništa manje, navodi on, nije zanimljivo ni ponašanje predstavnika vlasti.

“Oni donose odluku da ignorišu zakonske odredbe koje kažu da se odlučuje većinom glasova (u ovoj fazi izbora proširenog sastava) i donose odluku o odbacivanju prigovora većinom članova stalnog sastava. Dakle, odluku koja je u suprotnosti sa zakonom”, kazao je on. Koprivica navodi da ako ovome dodamo situaciju koja se nedavno desila oko odlučivanja o prigovorima za lokalne izbore u Beranama dobijamo kompletnu sliku “ozbiljnosti” DIK-a. “Nakon nemogućnosti da se DIK sastane zbog bolesti predsjednika, koji nije imenovao člana koji ga zamjenjuje jer bi time vladajući izgubili većinu, oni donose neformalnu ali ujedno i nezakonitu odluku o “zamrzavanju izbornih rokova”, pa o prigovorima odlučuju petnaestak dana nakon njihovog isteka. Možemo samo da pretpostavimo kakav nas zaplet očekuje kada se bude odlučivalo o konačnim rezultatima predsjedničkih izbora”, kazao je Koprivica. Sve ovo, kaže Koprivica, nam govori da je koncept partijske izborne komisije prevaziđen. “I da nije primjeren crnogorskim uslovima - kod nas su procedure i profesionalizam komisije uvijek u drugom planu, ako se kose sa političkim interesima”, zaključio je Koprivica.

Bonus video: