Reis Rifat Fejzić apeluje da se oslobodi Amina Kalić

Prema njegovim riječima sudbina četvoro maloljetne djece Amine i Safeta Kalića, na žalost, neraskidivo je vezana za pretpostavljenu krivicu njihovih roditelja
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 15:01h

Poglavar Islamske zajednice u Crnoj Gori reis Rifat Fejzić pridružio se apelu za puštanje na slobodu Amine Kalić, majke četvoro maloljetne djece koja su, usljed poznatih okolnosti, ostali bez brige i pažnje oba roditelja.

"Institucija koju vodim, a i ja lično, zalažemo se za jačanje pravne države i njenih institucija i zakonito i pravično postupanje prema svim gradjanima. Međutim, smatramo da i u sudskim procesima i istragama, ipak, treba voditi računa o ljudskim sudbinama, pogotovo kada su u pitanju maloljetna djeca koja ničim nijesu zaslužila da ispaštaju zbog moguće ili pretpostavljene krivice njihovih roditelja“, navodi se u saopštenju Rifata Fejzića.

Prema njegovim riječima sudbina četvoro maloljetne djece Amine i Safeta Kalića, na žalost, neraskidivo je vezana za pretpostavljenu krivicu njihovih roditelja.

Fejzić ocjenjuje da su djeca prije odluke suda, tokom istražnog postupka, osuđena da odrastaju prepuštena sama sebi, da budu bez roditeljske pažnje, majčine brige, toplog zagrljaja koji su tako potrebni svakom djetetu, ma kako se ono zvalo ili ma kome pripadalo.

Hiljade Rožaja uključeno u apelu

On podsjeća da je nekoliko hiljada građana Rožaja, različitih ubjeđenja, bilo je jedinstveno u apelu da se djeci vrati majka, da se pusti na slobodu, a da dalji sudski postupak teče nesmetano sve do utvrđivanja njene eventualne krivične odgovornosti.

"Kao Reis Islamske zajednice i kao roditelj pridružujem se ovom apelu. Napominjem da nas, i islam i hrišćanstvo, uče da se moramo sa mnogo pažnje, brige i odgovornosti odnositi prema djeci, da ništa na ovom svijetu nije vrijedno nijedne njihove suze“, navodi Fejzić.

Prema njegovim riječima tome nas uče i međunarode konvencije, ona o o pravima djeteta i ona koja štiti majku i dijete.

"Mislimo da su u postupanju sudskih organa, u slučaju Amine Kalić, prekršene ne samo odredbe ovih konvencija, već i tradicionalne norme ovih prostora. Zaštita nejakih, žena i djece, u svim okolnostima, imperativi su koji propisuju i crnogorsko čojstvo i bošnjački merhamet“, zaključio je Fejzić.

Bonus video: