Rožajski taksisti se zadužili da bi radili legalno, a „divlji” odnose svu zaradu

Rožajski taksisti pozvali su ministra saobraćaja Andriju Lompara da ih posjeti, “čuje njihove nagomilane probleme i pomogne u rješavanju”
146 pregleda 0 komentar(a)
Taksi Rožaje, Foto: Aida Sadiković
Taksi Rožaje, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 11.09.2011. 16:41h

Taksisti tvrde da nadležni na lokalnom nivou godinama ne čine ništa kako bi im upristojili uslove za rad. Osim na neuslovni taksi parking, žale se na nelojalnu konkurenciju, odnosno divlje taksiste koji im „kradu“ posao, kao i na nagomilane poreze zbog kojih im je imovina stavljena pod hipoteku.

“Pored toga što je plato predviđen za taksiste u izuzetno lošem stanju, na njega se parkira ko god hoće, a da niko ne vrši nadzor ili bar opominje. Naš posao nesmetano obavljaju divlji taksisti, koji imaju računicu i da snize cijenu, jer ne plaćaju dažbine.

Nelojalnu konkurenciju nam predstavljaju i kolege sa Kosova koje uzimaju naše putnike

Nelojalnu konkurenciju nam predstavljaju i kolege sa Kosova koje uzimaju naše putnike, dok mi, prema zakonu, ne smijemo da uzmemo putnika iz Berana, a kamoli iz druge države”, rekao je jedan rožajski taksista.

Ne zaboravljaju da naplate

Njega su podržale sve prisutne kolege, ali niko nije želio da mu se pominje ime „jer se plaše odmazde“.

Rožajski taksisti ističu da su se nebrojeno puta na više adresa obraćali nadležnima na lokalnom nivou, ali da niko ništa nije učinio. Za razliku od toga, porezi im stižu redovno.

“Inspekcija i policija nikada ne dolaze. Jedino nam dolaze porezi, čak i oni od prije deset godina. I kamate na njih. Duže nas po osobi od deset do 19.000 eura. Niko ne vodi računa da nas zaštiti ili riješi probleme, samo nas Poreska uprava nije zaboravila.

Duže nas po osobi od deset do 19.000 eura

I kada je trebalo da platimo licence po 600, 700 eura, i tada su nas se sjetili. Natjerali su nas i da kupimo kola koja zadovoljavaju te standarde.

Mnogi od nas su pozajmili novac za njih. Tada smo mislili da će da bude bolje, ali je sve gore i gore”, kazao je rožajski taksista.

On ističe da njih oko 24 ima dozvolu za rad, a divljih je još bar toliko.

Natjerali su nas i da kupimo kola koja zadovoljavaju te standarde

Ukoliko se problemi hitno ne riješe, taksisti kažu da će vjerovatno svi odjaviti firme i raditi na crno.

“Svakako niko ne vrši kontrolu, pa razmišljamo da se i mi odjavimo. Svakako posla nema, pa, kada se tome dodaju i teškoće sa kojima smo suočeni, nalazimo se u nezavidnoj situaciji. Još nam se zbog neplaćenih poreza prijeti oduzimanjem pokretne i nepokretne imovine. Uplašeni smo i strahujemo za budućnost svojih porodica kojima je naša zarada jedini prihod”, kazao je taksista.

Ovako više ne može

Rožajski taksisti smatraju da je Opština digla ruke od njih i da „tu više nemaju šta da traže“, pa se uzdaju u ministra Lompara.

“Potpuno smo bespomoćni, pa pozivamo Lompara da nas sasluša i da nađemo neko rješenje. Ovako više ne može.

Mi jesmo za to da plaćamo poreze, ali da za uzvrat imamo uslove za rad.

Država treba da živi od poreza, ali i da izađe u susret nama”, zaključio je rožajski taksista.

Bonus video: