Na letu za Frankfurt pokvario se foker Montenegro erlajnsa

Umjesto da slete na najbliži aerodrom, kapetan je odlučio da se vrate na podgorički i da nastave da kruže
180 pregleda 0 komentar(a)
foker, Foto: Savo Prelević
foker, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.09.2011. 14:29h

Za putnike koji su u subotu dvadesetak minuta prije podneva krenuli iz Podgorice za Frankfurt avionom Montenegro erlajnsa, putovanje se pretvorilo u stres.

Kako saznaje radio Antena M, foker nacionalnog avioprevoznika na vrijeme je krenuo sa aerodroma Golubovci, ali nepun sat kasnije, kako je putnicima objasnio pilot, pokvarila se hidraulika.

Prema procjeni izvora, tada su bili iznad Zagreba ili Ljubljane. Međutim, umjesto da slete na najbliži aerodrom, kapetan je odlučio da se vrate na podgorički.

Usput je objasnio putnicima da će morati da kruže dok ne isprazne gorivo iz rezervoara, jer je avion pretežak da bi sletio!

Iznad aerodroma Golubovci kružili su gotovo sat. Kad je košmar trebalo konačno da se završi, pilot je obavijestio putnike da ih služba ne može prevesti do aerodromske zgrade već moraju da sačekaju autobus.

Direktor JP "Aerodromi Crne Gore" Milovan Đuričković, rekao je da se na letu nije desilo ništa strašno, a da obezbjeđivanje servisa koji prevozi putnike do aerodromske zgrade nije njihova obaveza već obaveza prevoznika.

Oni koji su nakon ove neprijatne avanture i dalje imali volje i želje da putuju, učinili su to drugim avionom.

MA: Bezbjednost nije bila narušena

Avion Montenegro erlajnza koji je letio iz Podgorice za Frankfurt, vraćen je na podgorički aerodrom nakon polijetanja, zbog greške na hidaulici, ali bezbjednost letjenja ničim nije narušena, saopšteno je iz te kompanije.Iz službe za odnose sa javnošću nacionalnog aviopevoznika saopšteno je da je na letu iz Podgorice za Frankfurt, pola sata nakon polijetanja, registrovana greška na takozvanom sistemu Hidro 1.“Shodno proceduri, kapetan Stevan Vitas, vratio je avion na podgorički aerodrom. Kako su svi sistemi u avionu duplirani i imaju svoju rezervu, u ovom slučaju Hidro 2 je bio zamjena za sistem na kome se pojavila greška”, navodi se u saopštenju.

Vitas je, kako se dodaje, odmah aktivirao drugi sistem i konstatovao da je u potpunosti funkcionalan, kao da je situacija u potpunosti pod kontrolom. O tome je obavijestiodežurne službe MA, kao i sve dežurne službe na aerodromu i kontroli leta.

Bio pretežak za slijetanje

“Obzirom da je avion prije polijetanja bio napunjen gorivom, a samim tim pretežak za slijetanje, bilo je potrebno avion odrzati u holdingu, osnosno u vazduhu, nekih 20 monuta, kako bi se određena količina goriva potrošila. Nakon isteka tog vremena, avion sa putnicima i članovima posade bezbjedno i bez ikakvih problema je sletio na podgorički aerodrom”, kaže se u saopštenju.Vitas je kazao da nikakve panije nije bilo u avionu i da je sve bilo pod kontrolom.“Nijednog trenutka nije bilo mjesta bilo kakvoj vanrednoj situaciji i panici. Informisao sam putnike o dešavanju, kao i dežurne službe na aerodromu, tako da su svi akteri bili u toku da ničim nije narušena bezbjednost leta”, naveo je on.Vitas je, kako dodaju iz MA, objasnio i da je dio leta od 20 minuta, kako bi se potrošilo gorivo, dio redovne procedure, jer je avion bio pretežak za slijetanje.“Stajni trap u avionu je odmah bio izvučen, tako da smo od prvog trenutka vladali situacijom i ponavljam, nije bilo mjesta nikakvoj panici. Samo je sprovedena uobičajena procedura, koju smo u potpunosti ispoštovali, a koja se odnosi na ovakve situacije”, rekao je Vitas.Bezbjednost letjenja, dodaje se u saopštenju, ničim nije bila narušena.”“Odmah nakon slijetanja i izlaska putnika, prtljag iz aviona je istovaren, a nastavak leta za Frankfurt uslijedio je sa blagim kašnjenjem. Pomenuti avion je istog dana vraćen u saobracaj, na letu za Niš”, saopšteno je iz MA

Bonus video: