Priganice, smokve i lijepe djevojke uljepšale "Pješivačko popodne"

Organizatori se nadaju da će naredne godine biti dosta onih koji će željeti da učestvuju u manifestaciji
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2011. 17:52h

U okviru „Septembarskih dana“, a u organizaciji NVO „Prostor I“ i TO Nikšić je ispred Spomen-doma u Bogetićima organizovana turistička manifestacija pod nazivom „Pješivačko podne“.

Spomen-dom koji je zahvaljujući ideji umjetnica–Jelene Đukanović, modne kreatorke, Ane Miljkovac, vajarke, i Anke Gardašević, fotografa, a uz pomoć Opštine Nikšić, pretvoren u „dizajnerski distrikt“ drugi put u toku avgusta je poslužio za okupljanje umjetnika, turističkih poslenika, ali i onih kojima priroda i ljepota nijesu strani. Prvi put je to bilo 1. septembra kada je otvorena suvenirnica.

Dok su posjetioci zahvaljujući motelu „Glava Zete“, restoranu „Konoba“, Organizaciji žena Nikšića, NVO „Prostor“, TO Nikšić i privatnicima Mileni i Branku Dorongiću, mogli degustirati proizvode, počev od priganica, pršute, sira, meda, preko raznih kolača, piva i nezaobilaznih smokava i grožđa, 20 manekenki Jelena Đukanović je predstavila novu kolekciju koju je nazvala „Manine“. Manekenke, njih 20, nosile su haljine koje je Đukanovićeva kreirala, a za nakit se pobrinuo Miško Babović.

"Ideja za organizovanje manifestacije ’Pješivačko podne’ došla je sama od sebe i bila je sasvim logičan slijed događaja s obzirom na to da se Dom nalazi na raskrsnici puteva koji vode ka svetilištu, manastiru Ostrog i Glavi Zete i gdje godišnje prođe preko milion turista. Željeli smo da ovom manifestacijom istaknemo ljepotu i bogatstvo ovoga kraja", kazala je Đukanovićeva.

Lijepa hrana, voće i djevojke

Iako je ove godine porodica Dorongić bila jedina koja je izložila svoje proizvode, organizatori se nadaju da će naredne godine biti dosta onih koji će željeti da učestvuju u manifestaciji.

"Ovdje je i suvenirnica koja je od 1. septembra stalno otvorena. Tu se nalaze umjetnička djela malih formata, autentični suveniri koje su uradili nikšićki umjetnici. Za 25. septembar planiramo i treću akciju pod nazivom “Aqua bug aqua”", kazala je modna kreatorka.

"Ovdje je sve lijepo. I hrana, i voće, i djevojke. A i pivo je odlično", kazala je grupa Rusa dok su čekali red za pivo.

Rakija i med za imunitet

Milena i Branko Dorongić se skoro 25 godina bave pčelarstvom. Njihov štand je bio i najraznovrsniji jer je na njemu bilo meda, propolisa, meda sa kandiranim voćem, meda za imunitet, kantarionovog i nevenovog ulja, smokava, domaćih rakija, jabukovog sirćeta, melema.

"U posljednje vrijeme ljudi se sve više okreću zdravoj ishrani pa onda i kupuju ekološke, prirodne proizvode. Posebno ljudima nije žao da izdvoje novac za med koji je i hrana i lijek", kazala je Milena dok je posjetiocima objašnjavala šta sve od sastojaka ide u med za imunitet.

Dorongići imaju oko 50 košnica pčela i kažu da im je ova godina, od kada pčelare, najgora.

"Velika je suša bila tako da ove godine, nažalost, imamo veoma malo meda", kazala je Milena.

Galerija

Bonus video: