Sporne finansije RTCG, revizori otkrili nepravilnosti

Trojica članova Savjeta nijesu htjeli da glasaju za smjenu Vojičića prije izvještaja DRI
74 pregleda 0 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Vesko Belojević
Savjet RTCG, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.09.2011. 14:49h

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je brojne nepravilnosti u finansijskom poslovanju Radio-televizije Crne Gore (RTCG), saznaju "Vijesti".

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, iz DRI su u četvrtak dostavili preliminarni izvještaj i zatražili da se vd generalnog direktora Slavko Šepić izjasni da li prihvata nalaze i preporuke državne revizije.

Šepić će dati saglasnost

Od Šepića se traži da potpiše preliniminarlni izvještaj, koji je, prema saznanjima "Vijesti", jako loš, ili da pruži materijalne dokaze da je RTCG zakonito poslovala.

Vojičić je u više isticao da državni revizori neće pronaći ništa, jer je svaki euro zakonito utrošen

Ako to ne učini, ili ne dostavi dokaze, u DRI mogu da proglase da je izvještaj konačan.

DRI na svom sajtu objavljuje samo konačne izvještaje, a podaci iz preliminarnih nijesu dostupni javnosti.

Šepić nije dužan da preliminarni izvještaj dostavi Savjetu RTCG, ali može zatražiti da se i to tijelo izjasni oprije nego što odgovori državnoj reviziji.

Šepić juče nije odgovarao na pozive "Vijesti", pa je za sada nepoznato da li će se saglasiti sa nalazima državnih revizora, ili pak pokušati da dokaže da je RTCG zakonito poslovala.

Više dobro upućenih izvora "Vijesti" smatra da će Šepić dati saglasnost na preliminarni izvještaj, jer se nepravilnosti u finansijskom poslovanju odnose na period kada je dužnost generalnog direktora obavljao nedavno smijenjeni Branko Vojičić.

Vojičić tvrdio da neće naći ništa

Za očekivati je da ce se i većina u Savjetu RTCG založiti za davanje saglasnosti, ako ih Šepić bude pitao za mišljenje.

Drugačiji epilog nije realan zato što je krajem jula većina u Savjetu i smijenila Vojičića, nezadovoljna finansijskim izvještajem za 2010. godinu, odnosno nejasnoćama kako je u potpunosti trošen građana.

Trojica članova Savjeta, koji nijesu tada glasali za smjenu generalnog direktora, isticali su da treba sačekati izvještaj DRI, a tek potom, ako se utvrdi da je bilo kršenja zakona, smijeniti Vojičića.

Većina, međutim, nije željela da čeka izvještaj DRI, jer je, kako su isticali, i interna revizija utvrdila da je bilo nezakonitosti u poslovanju.

Vojičić je u više isticao da državni revizori neće pronaći ništa, jer je svaki euro zakonito utrošen.'Rezultat poslovanja je za Trinaestojulsku nagradu, jer smo program koji košta 15 miliona eura uspjeli da uradimo za 11", kazao je Vojičić mjesec dana prije nego što je smijenjen.

Bonus video: