Vlahović: Do kraja godine 5 miliona eura za nauku i naučna istraživanja

“Za Ministarstvo nauke se izdvaja oko dva miliona eura iz budžeta. Time ćemo praktično za nauku izdvojiti 2,5 puta više nego što je naš kompletan budžet”
0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.09.2011. 09:11h

Za nauku i naučna istraživanja do kraja godine biće uloženo preko pet miliona eura, procjena je ministarke nauke dr Sanje Vlahović.

Ona je, u razgovoru za “Vijesti”, objasnila da će za nauku biti izdvojeno mnogo više novca nego što bi njihov budžet mogao da pokrije, kroz sredstva koja za naučna istraživanja daju i druga ministarstva.

“Za Ministarstvo nauke se izdvaja oko dva miliona eura iz budžeta. Time ćemo praktično za nauku izdvojiti 2,5 puta više nego što je naš kompletan budžet”, ocijenila je Vlahović.

Ona je navela da Crna Gora jako malo koristi evropske fondove u toj oblasti i da je Ministarstvo ove godine “teškom mukom uplatilo međunarodnu kotizaciju, koja je potrebna da bi naše institucije mogle da pristupe tim fondovima”.

“Moram da kažem da sam presrećna što je, u ovih posljednjih osam mjeseci koliko ja to pratim kao ministarka nauke, nekoliko institucija dobilo sjajne projekte sa milionskim iznosom sredstava, koji premašuju i naš budžet”, istakla je Vlahović.

Nauka da bude dominantan faktor

Govoreći o tome šta Evropa zahtijeva od Crne Gore kada je ta oblast u pitanju, ona je rekla da od nas traže ulaganje u nauku od oko 1,4 odsto bruto društvenog proizvoda, zatim veće učestvovanje naših naučnih institucija u međunarodnim fondovima, veću dominaciju u oblasti medicine, bolju podršku mladim istraživačima i veću afirmaciju nauke u društvu.

“Traže od nas da uvedemo i nove koncepte u nauci, kao što su tehno parkovi i centri uspješnosti. Dakle, Evropa zaista traži da nauka bude jedan od dominantnih faktora razvoja i naš je zadatak da to implementiramo”, navela je ministarka.

Dodala je da će Ministarstvo dobiti 10 miliona eura od Svjetske banke

Ona smatra da će Crna Gora do početka pregovora sa Evropskom unijom zadovoljiti sve te kriterijume, iako po evropskim proračunima sada izdvajamo jako malo za nauku.

“ Na posljednjem sastanku u Briselu dobili smo apsolutno sve pozitivne ocjene za pomake koje smo učinili po svim kriterijumima, osim ocjene o ulaganjima, koju ćemo sa Monstatom izanalizirati na kraju godine”, navela je Vlahović.

Dodala je da će Ministarstvo dobiti 10 miliona eura od Svjetske banke, kako bi u narednih pet godina primijenili projekte centara uspješnosti u Crnoj Gori.

Motivisati mlade da magistriraju i doktoriraju

“Krajem septembra imaćemo usvojenu studiju izvodljivosti o tehno parkovima, centri uspješnosti će ići do sredine oktobra,dobili smo novac čime smo riješili i finansiranje za njihovu implementaciju”, navela je ona.

Kada je u pitanju podrška mladim talentovanim pojedincima koji daju doprinos nauci, ona je navela da će se ubuduće truditi da animiraju naučne institucije da mlade naučnike maksimalno koriste, kako oni ne bi odlazili iz zemlje.

"Finansiraćemo i njihove magistarske i doktorske teze, kako bismo ih motivisali da magistriraju, doktoriraju i da se bave naukom”

“Jedan od kriterijuma za ocjenjivanje projekata koje kandiduju institucije biće učešće mladih naučnika i istraživača u projektu i dobijaće posebne poene za njihovo učešće. Finansiraćemo i njihove magistarske i doktorske teze, kako bismo ih motivisali da magistriraju, doktoriraju i da se bave naukom”, objasnila je Vlahović.

Rekla je i da su potpisali i bilateralne sporazume sa Slovenijom, Austrijom, Hrvatskom, Kinom, Srbijom i Bugarskom, kako bi omogućili mladima da jedan period provedu na stranim institucijama, da se tamo usavršavaju i da se onda vrate u svoju državu.

“Potrudili smo se da sporazumi sa državama koje smo potpisali budu konkretni, u smislu da odmah dogovorimo koliko će ta država platiti ili finansirati naših ljudi u svojoj državi na usavršavanju i na bavljenju naučno-istraživačkim radom, a mi za uzvrat šta ćemo izdvojiti za razmjenu za njihove u Crnoj Gori”, rekla je ministarka nauke.

Bonus video: