Direktori RTCG pod stresom jer više neće primati plate od 4 hiljade eura

Kada su primili avgustovske plate, koje nijesu po staroj praksi tri puta veće od primanja predsjednika Vlade, doživjeli su stres, kazao je Vujisić
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2011. 08:16h

Povlašćeni u RTCG, pogođeni donošenjem Pravilnika o zaradama, plasiraju neistine i pokušavaju da nastave sa rasipanjem novca koji obezbjeđuju građani za rad državne televizije, ocijenio je predsjednik Sindikata RTCG Branko Vujisić.

Vujisić je kazao da će Pravilnik obezbijediti veće plate zaposlenima koji profesionalno i kvalitetno rade, istakavši da su njegovim usvajanjem ugroženi direktori, odnosno takozvani top menadžeri, koji su do zarađivali i više od 4.000 eura mjesečno.

Za petoro rukovodilaca iz top menadžmenta u februaru su isplaćene plate u visini od 22.000 eura, u prosjeku više od 4.000.

On je pojasnio da je "prvi programski menadžer" direktorica TVCG Radojka Rutović.

Pravilnik je "problematičan"

"To je u stvari pokazatelj kako se brinu za radnike, to su činjenice, ima još mnogo primjera koji pokazuju pravo stanje stvari, i zbog toga je Pravilnik 'problematičan'. Suština je da je Pravilnikom srušen jedan nakaradni sistem raspodjele. Da se uvodi red i da će, u cjelini gledano, biti više novca za one koji profesionalno i kvalitetno rade. Uz to. Sindikat je predložio da se povećaju koeficijenti radnicima i sigurno je da će, uz do maćinsko poslovanje, zarade radnika biti znatno veće i to u vrijeme kada vlada kriza i kada se smanjuju plate u svim državnim institucijama", ocijenio je Vujisić.

On je naveo da se postavlja pitanje zašto su menadžeri prvo bojkotovali rad Savjeta (sjednicu na kojoj je smijenjen bivši generalni direktor Branko Vojičić), a zatim "ćutali kada je usvajan Pravilnik".

"Tada nijesu imali argumenata i sada, prozivanjem Sindikata, skreću pažnju sa problema, ujedno pokušavajući da kontrolišu i disciplinuju Sindikat i stave ga u funkciju odbrane enormno visokih plata. O tome ćemo obavijestiti domaće i međunarodne institucije, počevši od generalnog direktora, preko Savjeta i naravno ostalih institucija. Menadžment neće sigurno upravljati Sindikatom. Oni ne treba da misle samo o svojim platama, već da se okrenu programu i rejtingu i da se pozabave problemima sa kojima se suočavaju radnici RTCG", istakao je Vujisić.

Pravilnikom, zbog kojeg bi, kako tvrde dobro upućeni, u RTCG moglo da dođe i do štrajka zaposlenih, predviđeno je nagrađivanje kroz takozvane varijabile, koje su ranije isplaćivane bez ikakvog pravnog osnova.

Stimulans radnika, međutim, neće moći biti veći od 30 odsto od zarade, a nije tajna da su varijabile ranije iznosile i do 100 procenata, odnosno da su pojedinima isplaćivane praktično duple zarade.

Samo za autore emisija koje se emituju u udarnom terminu, predviđene su varijabile od 70 procenata, pa je izvjesno da svi ostali novinari neće moći da zarade više od 550 eura, uključujući naknade za topli obrok i prevoz, ako se plate obračunaju po usvojenom Pravilniku.

Pravilnikom je predviđeno da Savjet RTCG ima mogućnost da svaka tri mjeseca koriguje i zaradu budućeg generalnog direktora, shodno rezultatima rada, ali i osjetno smanjenje zarade direktora Radija i Televizije Crne Gore. Više izvora "Vijesti" navodi da direktorica

Televizije Radojka Rutović i Radija Budo Raičević po toj računici ne mogu da računaju na više od 800 eura mjesečno. Bez obzira na učinak, plata budućeg čelnog čovjeka RTCG, koji će uskoro biti izabran, neće moći biti veća od oko 2.500 eura, što je za više od 1.000 eura manje nego što je poreske obveznike koštao Vojičić. Zarada za avgust v. d. direktora Javnog servisa Slavka Šepića iznosila je 2.080 eura.

Sve primjedbe radnika ugrađene u Pravilnik

Vujisić je demantovao navode nekoliko članova Izvršnog odbora Sindikata da to tijelo nije konsultovano prije nego što je data saglasnost na usvajanje Pravilnika.

"Dvije sjednice Izvršnog odbora bile su posvećene Pravilniku, jednom uz pojedinačno konsultovanje svih članova. U Pravilnik su ugrađene gotovo sve bitne primjedbe koje su imali radnici i naš Sindikat", tvrdi Vujisić.

On je istakao da ga pojedini članovi Izvršnog odbora "ne mogu uplašiti i spriječiti" u borbi da u RTCG sve bude zakonito i, naravno, javno.

Rutović: Primam platu u skladu sa ugovorom

Rutović je kazala "Vijestima" da ne želi da troši vrijeme i da komentariše bilo čije "proizvoljne navode i očigledne zamjene teza".

"Sva moja primanja u TVCG, ne samo za posljednjih šest mjeseci nego od kada obavljam funkciju direktora, su lični dohodak, ostvaren na osnovu potpisanog ugovora sa poslodavcem", kazala je Rutović.

Ona je ocijenila da je nezahvalno komentarisati akte koji nijesu zaživjeli u praksi, istakavši da treba sačekati obračun zarada za septembar.

Bonus video: