Milošević: Dozvola je Kiseu izdata na potpuno regularan način

"Ako ocijenimo da je raspoloženje javnosti i udruženja ribara za promjenu, i da je to u skladu sa evropskim standardima, onda smo spremni da tu odluku izmijenimo", rekao je Milošević
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2011. 14:21h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević smatra da bi lov ribe mrežom tramat trebalo završiti 1. novembra do kada za to postoji dozvola, a do tada još svega šest puta baciti mrežu i to na otvorenom moru, a ne zalivu.

Mrežom tramat u zalivu lovi ribar Marko Kise, čemu se protive hercegnovski ribari koji tvrde da on lovi "ludarom" na taj način uništava najkvalitetniju bijelu i osiromašuje riblji fond. Oni objašnjavaju da taj način izlova predviđa upotrebu dvije do tri hiljade metara konopa na kojem se, na svakih pola metra do metar, stavlja najlonska kesa koja se vuče sredinom mora.

Kise tvrdi da ima dozvolu da na taj način lovi ribu u crnogorskom dijelu Jadrana od 1. avgusta do 1. novembra u narednih pet godina.

"Dozvola za lov tramatom, Kiseu je izdata na potpuno regularan način, shodno Zakonu o malom ribarstvu i marikulturi i pravilniku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja", rekao je Milošević novinarima.

Milošević i ribari su se dogovorili da bude organizovana javna rasprava nakon koje bi eventualno bio izmijenjen Zakon i pravilik i ukinuta mogućnost lova tramatom

Milošević se sastao sa predstavnicima hercegnovskog Udruženja ribara Skver i Udruženja profesionalnih ribara na moru, čiji je Kise predsjednik, kao i sa direktorom Instituta za biologiju mora, Aleksandrom Joksimovićem.

Milošević i ribari su se dogovorili da pokušaju naći najbolje rešenje koje će biti u skladu sa Zakonom, kao i da u tom cilju bude organizovana javna rasprava nakon koje bi eventualno bio izmijenjen Zakon i pravilik i ukinuta mogućnost lova tramatom.

S obzirom da je dozvola Kiseu data do 1. novembra, Milošević kaže da bi neozbiljno organizovati javnu raspravu ranije. »Ako ocijenimo da je raspoloženje javnosti i udruženja ribara za promjenu, i da je to u skladu sa evropskim standardima, onda smo spremni da tu odluku izmijenimo«, ocijenio je Milošević.

Jedan od uslova koji je EU postavila Hrvatskoj kao uslov za članstvo je bila i zabrana izlova ribe tramatom. Zemlje članice EU koje imaju more nemaju u svojim pravilnicima o lovu ribe definisan taj način izlova. Milošević je dodao da nije bilo primjedbi i negativnih reakcija kada je Zakon usvojen na inicijativu ribara iz Herceg Novog.

Bonus video: