Nastavak saradnje Slovenije i Crne Gore u oblasti klimatskih promjena

Tema sastanka bila je i hidroenergija kao način prevazilaženja problema emisije gasova sa efektom staklene bašte
0 komentar(a)
Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 07.09.2011. 11:02h

Crna Gora i Slovenija nastaviće dobru saradnju u oblasti klimatskih promjena kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti „Mehanizma čistog razvoja“.

Na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Predraga Sekulića, direktora Kancelarije za klimatske promjene republike Slovenije Jernejom Stritihom i vođom Projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama i uvođenja obnovljivih izvora energije za zagrijavanje u opštini Mojkovac Jurom Lebenom zaključeno je da bi potpisivanje memoranduma trebalo da podstakne slovenačke kompanije da ulažu u projekte u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva jedini Kjoto mehanizam koji je dostupan zemljama u razvoju je Mehanizam čistog razvoja koji dozvoljava industrijski razvijenim zemljama da investiraju u projekte koji doprinose održivom razvoju i dovode do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte u zemljama u razvoju.

„Tako razvijena zemlja, u cilju ispunjavanja svojih obaveza prema Kjoto protokolu, može preduzeti aktivnosti za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u nekoj zemlji u razvoju, dok će zemlja u razvoju dobiti ulaganja i čistu tehnologiju“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o projektnoj ideji „Izrada strategija niskokarbonskog razvoja u regionu Jugoistočne Evrope“, koji bi imao za cilj da pomogne zemljema regiona da lakše ispune obaveze za proces pristupanja Evropskoj uniji, kao i one koji se tiču Konvencije UN o klimatskim promjenama.

Tema sastanka bila je i hidroenergija kao način prevazilaženja problema emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Bonus video: